Fuzûlî'nin eserlerinde Hz. Peygamber algısı
The perception of the Prophet in Fuzûlî's work
  1. Tez No: 954034
  2. Yazar: AYŞE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fuzûlî, Algı, Perspektif, Peygamberlik, Hz. Muhammed, Fuzuli, Perception, Perspective, Prophethood, Hz. Muhammad
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada 16. yüzyıl klasik Türk edebiyatı şairlerinden Fuzûlî'nin eserlerinde Hz. Peygamber algısının nasıl şekillendiği incelenmektedir. Fuzûlî, İslâm ve tasavvuf kültürüyle yoğrulmuş bir edebi zevki ve sanat anlayışıyla başta Hz. Muhammed olmak üzere birçok peygamberi eserlerinde yücelten bir dil ve üslupla ele almış, değişik anlam ilişkileri içinde eserlerinde işlemiştir. Bu çalışmada, şairin farklı türlerdeki yapıtlarında Hz. Peygamber algısının nasıl şekillendiği, hangi edebi türlerden, hangi dini kaynaklardan yararlandığı ve bu algının estetik boyutlarına odaklanılmıştır. Fuzûlî'nin peygamber algısı; şairin bütün eserleri incelenerek irdelenmiştir. Şair, bu eserlerinde Hz. Peygamber'e duyduğu sevgi, saygı, bağlılık ve derin muhabbeti ilâhi aşk anlayışıyla harmanlayarak mistik bir üslupla ifade etmiştir. Bunun yanı sıra Hz. Peygamber'in ahlâkî ve manevî yönleri; hem beşerî hem de nebî kimliği ile değerlendirilmiş, bu yönlerin ideal insan modeliyle ilişkilendirildiği görülmüştür. Bu çalışmanın amacı, Fuzûlî'nin Hz. peygamber algısını tasavvufî düşünceyle nasıl temellendirdiğini ve bu algının eserlerine nasıl yansıdığını ortaya koymaktır. Çalışmada Fuzûlî'nin eserlerinde Hz. Peygamber algısının hem dinî hem de estetik bir değer taşıdığı görülmüştür. Ayrıca, şairin bu algısı dönemin kültürel ve edebî birikimiyle harmanlanarak özgün bir şekilde anlatıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines how the perception of the Prophet Muhammad is shaped in the works of Fuzuli, one of the 16th century classical Turkish literature poets. With a literary taste and artistic understanding molded by Islamic and Sufi culture, Fuzuli addressed many prophets, especially the Prophet Muhammad, in his works with a glorifying language and style, and processed them in different semantic relationships. This study focuses on how the poet's perception of the Prophet is shaped in his works of different genres, which literary genres and religious sources he uses, and the aesthetic dimensions of this perception. Fuzuli's perception of the Prophet is examined by examining all of the poet's works. In these works, the poet expressed his love, respect, devotion and deep affection for the Prophet Muhammad in a mystical style, blending it with his understanding of divine love. In addition, the moral and spiritual aspects of the Prophet Muhammad; evaluated with both human and prophetic identities, and it was seen that these aspects were associated with the ideal human model. This study aims to reveal how Fuzuli's perception of the prophet overlaps with his mystical views. In the study, it was seen that the perception of the Prophet in Fuzuli's works carries both religious and aesthetic value. In addition, it was determined that this perception of the poet was blended with the cultural and literary accumulation of the period and expressed in an original way.