Ebeveynlerde duygu düzenleme becerilerinin yordayıcıları olarak bilinçli farkındalık ve olumlu çocukluk yaşantıları
Mindfulness and positive childhood experiences as predictors of emotion regulation skills in parents
- Tez No: 954059
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ENGİN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: 2-6 Yaş, Ebeveynlik, Duygu Düzenleme, Bilinçli Farkındalık, Olumlu Çocukluk Yaşantıları, 2-6 Years, Parenting, Emotion Regulation, Positive Childhood Experiences
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, 2-6 yaş aralığında çocuğu olan ebeveynlerin duygu düzenleme becerilerinin bilinçli farkındalıkları ve olumlu çocukluk yaşantılarına göre yordanıp yordanmadığını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 2-6 yaş aralığında çocuk sahibi olan 406 ebeveyn (283 anne ve 123 baba) katılmıştır. Araştırmada“Demografik Bilgi Formu”,“Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği (DDBÖ)”,“Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BİFÖ)”ve“Olumlu Çocukluk Yaşantıları Ölçeği (OÇYÖ)”kullanılmıştır. Verilerin analizinde korelasyon, çoklu doğrusal regresyon, t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre ebeveynlerin duygu düzenleme becerileri ile bilinçli farkındalık ve olumlu çocukluk yaşantıları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Buna dayanarak yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre bilinçli farkındalığın ve olumlu çocukluk yaşantılarının ebeveynlerde duygu düzenleme becerilerini anlamlı olarak yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ortaya çıkan regresyon modelinin duygu düzenleme becerilerine ait toplam varyansın %20'sini açıkladığı bulunmuştur. Araştırmanın bulguları literatür ve araştırmalar ışığında tartışılmış, öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine whether the emotion regulation skills of parents with children aged between 2 and 6 years can be predicted by their levels of mindfulness and positive childhood experiences. The study sample consisted of 406 parents (283 mothers and 123 fathers) who had children in the 2–6 age range. The data were collected using the“Demographic Information Form”,“Emotion Regulation Skills Questionnaire (ERSQ)”,“Mindful Attention Awareness Scale (MAAS)”and the“Positive Childhood Experiences Scale (PCES)”. Correlation analysis, multiple linear regression analysis, independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA) were used for data analysis. According to the results of the correlation analysis, there were statistically significant positive relationships between parents' emotion regulation skills and both mindfulness and positive childhood experiences. Based on these findings the results of the regression analysis indicated that mindfulness and positive childhood experiences significantly predicted parents' emotion regulation skills. The developed regression model was found to explain 20% of the total variance in emotion regulation skills. The findings were discussed in light of the existing literature, and relevant recommendations were provided.