Geleneksel otoritelerin Afrika siyasetindeki rolü: Nijer örneği
The role of traditional authorities in African politics: The case of Niger
- Tez No: 954202
- Danışmanlar: PROF. DR. ELEM EYRİCE TEPECİKLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Otorite, Meşruiyet, Şeflik Sistemi, Afrika Siyaseti, Nijer, Traditional Authority, Legitimacy, Chieftaincy System, African Politics, Niger
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Afrika kıtasında geleneksel otoriteler, tarihsel derinliği, toplumsal meşruiyeti ve yerel düzeydeki etkisiyle, günümüz merkezi hükümet devlet yapılarının şekillenmesinde ve toplumsal düzenin sağlanmasında bağımsızlık öncesinde olduğu gibi bağımsızlık sonrasında da önemli bir rol oynamaya devam etmiştir. Özellikle 1980 ve 1990'lı yıllardan itibaren geleneksel liderlerin kırsal kesimlerde sosyo-kültürel, ekonomik, güvenlik ve politik alanlardaki etkileri ve rolü oldukça dikkat çekici bir konu haline gelmiştir. Bu tez ile Afrika kıtasında sömürgecilik öncesinden günümüze kadar varlığını sürdüren geleneksel otoritelerin, günümüz devlet yapıları içerisindeki rolleri incelenmiştir. Özellikle Frankofon Afrika'da, şeflik yapısı üzerine inşa edilen bu sistemde, günümüz merkezi hükümet devlet mekanizması ile geleneksel otorite yapısı aynı coğrafi sınırlar içerisinde birlikte varlığını sürdürmektedir. Her ne kadar bu birliktelik zaman zaman kurumsal bir ikilik ortaya çıkarsa da uygulamada bu iki yapının karşılıklı etkileşim ve uyumu yerel düzeyde yönetişim ve toplumsal barışın tesisi açısından tamamlayıcı işlevler üstlenmektedir. Bu çalışmada hem tarihsel süreklilik hem de kurumsal dönüşüm perspektifinden hareketle, geleneksel otoritelerin günümüz siyasal süreçlerine etkisi; yerel yönetimdeki, toplumsal meşruiyetteki, çatışma çözümündeki katkıları ve demokratik süreçlerle olan etkileşimi Nijer örneği üzerinden analiz edilmiştir. İlgili yasa metinleri ve literatür üzerinden yapılan analizler, geleneksel liderliğin yalnızca kültürel bir unsur olmadığını, geleneksel aktörlerin aynı zamanda aktif siyasal aktörler olarak varlıklarını sürdürdüğünü ortaya koymuştur. Çalışmanın temel argümanı, geleneksel otoritelerin merkezi hükümetlere destek vererek siyasal süreçlere doğrudan veya dolaylı etki ettiği ve yerel yönetişim, toplumsal meşruiyet, çatışma çözümü, kültürel devamlılık, ekonomik kalkınma ve güvenlik sağlama gibi alanlarda önemli roller üstlendiğidir. Bu bağlamda tez, Nijer'deki geleneksel liderlerin çok yönlü etkilerine dikkat çekerken, merkezi hükümet yapılarıyla birlikte var olan hibrit yönetişim modellerinin gerekliliğini de vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
In the African continent, traditional authorities have continued to play significant roles both in the formation of contemporary state structures and in the maintenance of social order, much as they did prior to independence. With their deep historical roots, strong social legitimacy, and influence at the local level, these authorities remain key actors in governance. Since the 1980s and 1990s in particular, the socio-cultural, economic, security, and political roles of traditional leaders in rural areas have drawn increasing scholarly attention. This thesis examines the roles of traditional authorities whose presence dates back to the precolonial era within modern African state systems. Focusing especially on Francophone Africa, where the governance system is built upon hierarchical chieftaincies, the study explores how both the modern centralized state apparatuses and traditional authority structures coexist within the same geographical space. Although this coexistence may sometimes create institutional dichotomies, in practice, these two systems often function complementarily at the local level, contributing to governance and social cohesion. Adopting both a perspective of historical continuity and institutional transformation, the thesis analyzes the influence of traditional authorities on contemporary political processes in Niger - particularly through their support of central governments, their roles in local governance, their contributions to social legitimacy, conflict resolution, and their interaction with democratic institutions. Based on legal texts and relevant literature, the analysis reveals that traditional leadership in Niger is not merely a cultural remnant but also an active political actor. The central argument of the study is that traditional authorities significantly affect political processes by supporting central governments either directly or indirectly and play crucial roles in areas such as local governance, social legitimacy, conflict mediation, cultural continuity, economic development, and the provision of security. In this context, the thesis highlights the multifaceted influence of traditional leaders in Niger and underscores the necessity of hybrid governance models that accommodate both state and customary structures.