El sanatlarının müzede sergilenmesi: Altınköy yaşayan müze örneği
Exhibition of handicrafts in a museum: The example of Altınköy living museum
- Tez No: 954274
- Danışmanlar: PROF. DR. SELCAN GÜRÇAYIR TEKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Açık Hava Müzesi, Altınköy, El Sanatları, Yaşayan Müze Uygulamaları, Usta-Ziyaretçi Etkileşimi, Open Air Museum, Altınköy, Handicrafts, Living Museum Practices, Visitor-Master Interaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halkbilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
El Sanatlarının Müzede Sergilenmesi: Altınköy Yaşayan Müze Örneği Cemal Murat TURAN Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. Selcan GÜRÇAYIR TEKE T.C. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı Türk Halk Bilimi Bilim Dalı 2025, Ankara ÖZET Bu tez çalışmasında, el sanatlarının açık hava müzesi bağlamında nasıl sergilendiği ve bu sürecin sanatkârlar ile kültürel aktarım üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden katılımlı gözlem ile yapılandırılmış ve yarı yapılandırılmış görüşme teknikleri kullanılmış; Altınköy Açık Hava Müzesinde faaliyet gösteren mozaik, dokuma, yorgancılık, ahşap işçiliği, çinicilik, deri işçiliği gibi çeşitli geleneksel sanat alanlarında çalışan ustalarla birebir görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Öncelikle araştırmanın amacı, yöntemi, kapsamı ve sınırlılıkları açıklanmış, sahada karşılaşılan zorluklara değinilmiştir. Altınköy Açık Hava Müzesinin tarihsel gelişimi ve açık hava müzeciliği anlayışı bağlamında sahip olduğu işlevsel özellikler değerlendirilmiştir. El sanatları ustalarıyla yapılan mülakatlar aracılığıyla; ustaların mesleki yetişme süreçleri, müze ile tanışma hikâyeleri, müze ortamı ile geleneksel atölye ortamı arasındaki farklar, ziyaretçilerle kurdukları ilişkiler ve diğer sanatkârlarla etkileşim biçimleri analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular, müze ortamında gerçekleştirilen el sanatı faaliyetlerinin sadece bir sergilemeden ibaret olmadığını, aynı zamanda ustaların sanatsal üretim süreçlerinin, ziyaretçilerle kurdukları ilişkilerin ve diğer ustalarla olan etkileşimlerinin sanatın biçimsel ve kültürel dönüşümünü etkilediğini göstermektedir. Bu bağlamda, el sanatlarının müze ortamında yaşatılması, hem üretimin hem de kültürel aktarımın sürekliliğini sağlayan dinamik bir yapı oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Exhibition of Handıcrafts in A Museum: The Example of Altınköy Living Museum Cemal Murat TURAN Master's Thesis Supervisor: Prof. Dr. Selcan GÜRÇAYIR TEKE Ankara Haci Bayram Veli University, Institute of Graduate Programs Department of Türk Halk Bilimi 2025, Ankara ABSTRACT This thesis examines how handicrafts are exhibited in the context of an open-air museum and the impact of this process on artists and cultural transmission. The research utilizes qualitative research methods such as participant observation, structured and semi-structured interviews, and one-on-one interviews with craftspeople working in various traditional art forms, including mosaics, weaving, quilting, woodwork, tilework, and leatherwork, operating at the Altınköy Open-Air Museum. The research first explains the purpose, method, scope, and limitations of the research, and addresses the challenges encountered in the field. The functional characteristics of the Altınköy Open-Air Museum within the context of its historical development and its understanding of open-air museums are evaluated. Interviews with craftspeople analyze the craftspeople's professional development, their stories of encountering the museum, the differences between the museum and traditional workshop environments, their relationships with visitors, and their interactions with other craftspeople. The findings of the research demonstrate that handicraft activities conducted in museum settings are not merely exhibitions; they also demonstrate that the craftspeople's artistic production processes, their relationships with visitors, and their interactions with other craftspeople influence the formal and cultural transformation of art. In this context, keeping handicrafts alive in a museum environment creates a dynamic structure that ensures the continuity of both production and cultural transmission.