Duygu düzenleme güçlüğünün romantik ilişki içerikli ve partnere yönelik takıntı-zorlantı semptomları ile ilişkisinde belirsizliğe tahammülsüzlüğün aracılık rolü
The mediating role of intolerance of uncertainty on the relationship between difficulties in regulating emotions and obssessive compulsive symptoms related to romantic relationships and partners
- Tez No: 954375
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARKAN ESKİİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme güçlüğü, Romantik ilişki ve partner odaklı obsesif kompulsif semptomlar, Belirsizliğe tahammülsüzlük, Difficulty in emotion regulation, Romantic relationship and partner-focused obsessive-compulsive symptoms, İntolerance of uncertainty
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı bireylerin duygu düzenleme güçlüğü ile romantik ilişki merkezli ve partnere yönelik takıntı-zorlantı semptomları arasındaki ilişkide belirsizliğe tahammülsüzlüğün aracılık rolünü incelemektir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'de yaşayan 18 yaş üstü romantik ilişkisi bulunan bireylerden 181 kadın, 57 erkek olmak üzere toplamda 238 katılımcıdan veri toplanmıştır. Araştırmada katılımcılardan veri toplamak amacıyla Demografik bilgi formu, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği - Kısa Form (BTÖ-12), Partnere İlişkin Obsesif Kompulsif Belirti Ölçeği (PİOKBÖ), Romantik İlişki Obsesyon ve Kompulsiyonları Ölçeği (RİOKÖ) kullanılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS 22.00 programı ile analiz edilmiştir. Çalışmada Bağımsız Gruplar t testi kullanılmıştır. Sosyo-demografik değişkenlerden medeni durum ve çalışma durumunun diğer değişkenlerle arasındaki ilişki Kruskal Wallis-H analizi ile incelenmiştir. Değişkenlerin birbiri ile ilişkisini incelemek için Pearson Korelasyon analizi uygulanmıştır. Sosyo-demografik değişkenlerden yaş ile diğer değişkenler arasındaki ilişki Pearson korelasyon analizi ile incelenmiştir. Duygu düzenleme güçlüğü ile romantik ilişki merkezli ve partnere yönelik takıntı-zorlantı semptomları arasındaki ilişkide belirsizliğe tahammülsüzlüğün aracı rolünü araştırmak için Bootstrap örnekleme ile veri analizleri yapılmıştır. Araştırmanın Regresyon bulgularında duygu düzenleme güçlüğü ve partnere yönelik takıntı-zorlantı semptomlar arasındaki ilişkide belirsizliğe tahammülsüzlüğün aracı rolü olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of intolerance of uncertainty in the relationship between individuals' emotion regulation difficulties and romantic relationship and partner-focused obsessive-compulsive symptoms. For this purpose, data was collected from a total of 238 individuals, 181 women and 57 men, who were in romantic relationships over the age of 18 living in Turkey. Partner Related Obsessive Compulsive Symptom Scale (PIOCS) and Romantic Relationship Obsessions and Compulsions Scale (RIOCS) were used. The data of the study were analyzed with SPSS 22.00 program. Independent Groups t test was used in the study The relationship between marital and employment status and other variables was examined with Kruskal Wallis-H analysis. Pearson Correlation analysis was applied to examine the relationship between the variables. The relationship between age and other variables was examined with Pearson correlation analysis. Data analysis was conducted using Bootstrap sampling to study the mediating role of intolerance of uncertainty in the relationship between emotion regulation difficulties and romantic relationship- and partner-focused obsessive-compulsive symptoms. Regression findings of the study show that intolerance of uncertainty has a mediating role in the relationship between difficulty in emotion regulation and partner-focused obsessive-compulsive symptoms.