General purpose PC-based biopotential data acquisition system
Genel amaçlı PC-tabanlı biyo-potansiyel veri toplama
  1. Tez No: 95442
  2. Yazar: MUSTAFA MİHMANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ÖZCAN GÜLÇÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: ECG, EEG, EMG, biopotential data acquisition
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
GENEL AMAÇLI PC-TABANLI BIYO-POTANSİYEL VERİ TOPLAMA SİSTEMİ ÖZET Bu tezde, fizyoloji laboratuvarlannda kullanılmak üzere, biyolojik sinyalleri kuvvetlendirerek sayısala çevirip, bilgisayar ortamında izlenebilir grafik görüntü haline getiren, donanım ve yazılımdan oluşan bir sistem tasarlanmıştır. Bu sistem dört kanallıdır. Bu kanalların herbiri birbirinden bağımsız ve kuvvetlendirme kazançları sayısal olarak ayarlanabilir olduğu için, sistem dört farklı biyolojik sinyali aynı anda gösterebilme yeteneğine sahiptir. Her kanalda iki adet kuvvetlendirme katı mevcuttur. Birinci katm çıkışında 0.2 Hz köşe frekansına sahip bir analog yüksek geçiren filtre varken, ikinci katın çıkışında 2 kHz köşe frekansına sahip bir analog alçak geçiren filtre mevcuttur. 50 Hz şebeke gürültüsü ise, sinyaller sayısala çevirildikten sonra, sayısal filtre teknikleri kullanılarak filtrelenmektedir. Sistemf kalibrasyon ve empedans kontrolü gibi özellikleri de desteklemektedir. Ayrıca, sistem IEC601.1 tıbbi güvence standardını da sağlamaktadır. Anahtar Kelimeler. EKG, EEG, EMG, biyo-potansiyel veri toplama tCYflKSntÖĞREHM! MHOMMnASYON MEKKE»
Özet (Çeviri)
IV GENERAL PURPOSE PC-BASED BIOPOTENTIAL DATA ACQUISITION SYSTEM ABSTRACT In this thesis, a hardware and software system that cover amplifying biological signals, digitizing and converting them to graphical data on the computer was developed so that it is used in physiology laboratories. The system has four channels. Because each channel is unique and each channel gain is digitally adjustable, four different biological signals are processed and monitored at the same time. Each channel has two amplification stages. While at the output of the first stage, there is an analog high pass filter with 0.2 Hz corner frequency, at the output of the second stage, there is an analog low pass filter with 2 kHz corner frequency. 50 Hz line noise is filtered by using digital filter techniques after digitizing signals. The system has calibration and impedance check features, as well. In addition, the system complies with medical safety standard, IEC 601.1.