İdeal anneler dünyasını uzaktan izleyenler: Yoksul tek ebeveyn kadınların annelik deneyimleri
Those who watch the world of ideal mothers from a distance: The motherhood experiences of poor single parent women
- Tez No: 954584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE BOZTİLKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: tek ebeveynli aile, yalnız anne, sosyoekonomik statü, single-parent family, single mother, socioeconomic status
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Anne olmanın kadınlar için dönüştürücü bir deneyim olduğu,“annelik öncesi ve sonrası”dönemlerde kadının bedeni, rolleri ve yaşamının pek çok açıdan ciddi ölçüde farklılaştığı açıktır. Bu önemli deneyim ve beraberinde yaşanan dönüşümlerin herhangi bir tarihsel ve sosyal bağlama özgü olduğu elbette iddia edilemez. Ancak modern toplumun 'ideal annelik' konseptiyle kadınlara, geleneksel annelik rolleri ve pratiklerinin çok ötesinde hedefler, görevler yüklediği de bir gerçektir. İdeal anne yaşamını çocuklarına adayan, çocuğun maddi ve manevi tüm ihtiyaçlarına cevap veren, iş-yaşam dengesini kuramadığı durumda çocuğunu iyi yetiştirebilmek için işinden ayrılan, aynı zamanda kişisel bakımı ve sosyal hayatını da aksatmayan bir kadın profilidir. Ancak ideal annelik konsepti bütün kadınlara bir hedef olarak sunulurken, toplumlardaki sınıf temelli eşitsizlikler göz ardı edilmektedir. Bu araştırmada tek başına çocuk yetiştirmeleri ve yoksullukları nedeniyle ideal annelik hedeflerine oldukça uzak kalan tek ebeveyn kadınların annelik deneyimleri incelenmektedir. Araştırma kapsamında İstanbul'da yoğunluklu olarak düşük sosyo-ekonomik düzeyde ailelerin yaşadığı Bağcılar ve Bahçelievler ilçelerinde yaşayan on beş tek ebeveyn anne ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler içerik analizi türlerinden betimsel içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiş ve“Evlilik ve Boşanma Süreçleri'', ”Yalnız Bir Anne Olarak Aile Geçindirmek“, ”Çalışan Yalnız Bir Anne Olmak“ ve ”Annelik" başlıklı temalar altında incelenmiştir. Araştırma sonuçları kadınların sosyal yardımlar ve ailelerinden aldıkları desteklerle yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını göstermiştir. Kadınların çalışmaları nedeniyle çocuklarına yeterli vakit ayıramamaları, baba figürü eksikliği nedeniyle ebeveynlik rollerinin artması, çocuklarının maddi ihtiyaçlarını yeterince karşılayamamaları gibi nedenlerle anneliği yorucu ve zorlu bir deneyim olarak yaşadıkları belirlenmiştir. Öte yandan kadınlar, çocuk yetiştirmede manevi değerlerin daha önemli olduğuna inanmakta ve kendilerini diğer annelerle kıyasladıklarında iyi birer anne olduklarını düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
It is clear that becoming a mother is a transformative experience for women, and that women's bodies, roles, and lives change significantly in many ways during the“pre- and post-motherhood”periods. It cannot be claimed that this important experience and the transformations that come with it are specific to any historical or social context. However, it is also a fact that modern society, with its concept of“ideal motherhood,”imposes goals and duties on women that go far beyond traditional motherhood roles and practices. The ideal mother is a woman who devotes her life to her children, meets all of their children's material and spiritual needs, quits her job in order to raise her child well when she cannot establish a work-life balance, and does not neglect her personal care and social life. However, while the concept of ideal motherhood is presented as a goal for all women, class-based inequalities in societies are ignored. This study examines the motherhood experiences of single-parent women who are far from achieving ideal motherhood goals due to raising their children alone and their poverty. Within the scope of the study, face-to-face interviews were conducted with fifteen single-parent mothers living in the Bağcılar and Bahçelievler districts of Istanbul, where families with low socio-economic status mostly live. The interviews were analyzed using the descriptive content analysis method, which is one of the types of content analysis, and were examined under the themes of“Marriage and Divorce Processes”,“Raising a Family as a Single Mother”,“Being a Single Working Mother”and“Motherhood”. The research results showed that women try to sustain their lives with social assistance and the support they receive from their families. It was determined that women experience motherhood as a tiring and difficult experience due to reasons such as not being able to spend enough time with their children due to their work, their parenting roles increasing due to the lack of a father figure, and not being able to adequately meet the financial needs of their children. On the other hand, women believe that spiritual values are more important in raising children and think that they are good mothers when compared to other mothers.