Pandemi döneminde sağlık yöneticilerinin işe yabancılaşması üzerine nitel bir araştırma
A qualitative study on the alienation of health care managers during the pandemic period
  1. Tez No: 954585
  2. Yazar: FATMA BAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: işe yabancılaşma, sağlık yönetimi, pandemi, work alienation, health manager, pandemic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, küresel düzeyde ciddi etkiler yaratan COVID-19 pandemisi sürecinde, sağlık yöneticilerinin işlerine yönelik yabancılaşma algılarını derinlemesine incelemektir. Araştırma, söz konusu yabancılaşma algısının sağlık yöneticilerinin iş performansı, motivasyonu ve mesleki ilişkileri üzerindeki etkilerini içerik analiz yöntemiyle çözümlemeyi hedeflemektedir. Pandemi, sağlık sisteminin tüm paydaşlarını olduğu gibi yöneticilerini de çok yönlü baskı altına almış; yoğun iş yükü, belirsizlik, karar verme sorumluluğu ve duygusal tükenmişlik gibi faktörler, işe yabancılaşma duygusunu tetiklemiştir. Bu bağlamda, çalışmanın bir diğer amacı da, sağlık yöneticilerinin pandemi sürecinde karşılaştıkları zorlukların işe yabancılaşma üzerindeki etkilerini anlamaya çalışmak ve benzer kriz ya da olağanüstü durumlarda ortaya çıkabilecek benzer sorunlara karşı önleyici ve sürdürülebilir çözüm önerileri geliştirmektir. Araştırma kapsamında, özel bir hastanede görev yapan 6 sağlık yöneticisiyle derinlemesine bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiş ve bu görüşmelerde literatürdeki benzer çalışmalardan yararlanılarak, uzman görüşleri de alınarak araştırmacı tarafından hazırlanan açık uçlu sorular kullanılmıştır. Elde edilen nitel veriler, MAXQDA 24 programı kullanılarak içerik analizi yöntemiyle sistematik bir şekilde değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, yöneticilerin pandemi sürecinde işlerine karşı yabancılaşma yaşadıkları, ancak toplum adına üstlendikleri hayati sorumlulukların farkında olmalarının, işe olan bağlılıklarını tamamen yitirmelerini engellediği belirlenmiştir. Bu durum, sağlık yöneticilerinin mesleklerine olan etik bağlılıklarını sürdürdüklerini ve kriz anlarında bile toplumsal faydayı öncelediklerini göstermektedir. Araştırma bulguları, pandemi sürecinde sağlık yöneticilerinin bağlılık ve motivasyonlarını sürdürebilmeleri için psikososyal destek, düzenli danışmanlık ve ekip içi etkileşimi artıracak uygulamalara ihtiyaç duyulduğunu; bu doğrultuda kurumsal ve sistemsel düzeyde önleyici politikaların geliştirilmesinin gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to thoroughly examine the perceptions of alienation from work among healthcare managers during the COVID-19 pandemic, which had significant impacts on a global scale. The research aims to analyze, through content analysis, how this perception of alienation affects healthcare managers' job performance, motivation, and professional relationships. The pandemic placed multifaceted pressure on all stakeholders of the healthcare system, including its managers; factors such as heavy workloads, uncertainty, decision-making responsibilities, and emotional exhaustion have triggered feelings of alienation from work. In this context, another aim of the study is to understand how the challenges faced by healthcare managers during the pandemic influenced their sense of alienation from work and to develop preventive and sustainable solution proposals for similar issues that may arise in future crises or extraordinary situations. As part of the research, in-depth individual interviews were conducted with six healthcare managers working at a private hospital. Open-ended questions prepared by the researcher, based on similar studies in the literature and expert opinions, were used during these interviews. The qualitative data obtained were systematically analyzed using the content analysis method with the help of MAXQDA 24 software. The analysis revealed that while managers did experience a sense of alienation from their work during the pandemic, their awareness of the vital responsibilities they carried on behalf of society prevented them from completely losing their commitment to their work. This indicates that healthcare managers maintained their ethical dedication to their profession and prioritized social benefit even during times of crisis. Research findings indicate that, during the pandemic, healthcare managers needed psychosocial support, regular counseling, and practices to enhance team interaction in order to maintain their commitment and motivation; accordingly, it is essential to develop preventive policies at both institutional and systemic levels.