Ortaokul öğrencilerinde akran zorbalığının fen öğrenmeye yönelik motivasyon ve öz-yeterlik üzerine etkisi
The effect of peer bullying on motivation and self-efficacy towards science learning in middle school students
  1. Tez No: 954589
  2. Yazar: GÜLCAN ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SOLMAZ AYDIN BEYTUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akran Zorbalığı, Akademik Motivasyon, Öz-Yeterlilik, Ortaokul Öğrencisi, Fen Bilimleri Dersi, Peer Bullying, Academic Motivation, Self-Efficacy, Middle School Student, Science Course
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı akran zorbalığına maruz kalan ortaokul (6. , 7. ve 8. sınıf) öğrencilerinde akran zorbalığının fen öğrenmeye yönelik motivasyon ve öz-yeterlik üzerine etkisinin incelenmesidir. Ayrıca, sınıf ve cinsiyet değişkenlerine göre akran zorbalığına maruz kalma düzeyine göre farklılaşma olup olmadığı da incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini Iğdır ili Tuzluca ilçe merkezinde bulunan altı farklı devlet okulunda öğrenim gören toplam 412 ortaokul öğrencisi (6,7 ve 8. sınıf) oluşmaktadır. Araştırma tarama modelindedir. Araştırmada veri toplamak amacıyla“Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeği Ergen Formu”,“Fen Bilimleri Öğrenmeye Yönelik Akademik Motivasyon Ölçeği”ve“Fen ve Teknoloji Dersi Öz-yeterlik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre ortaokul öğrencileri, genel olarak zorbalık yapmadıklarını düşünmektedirler fakat daha ayrıntılı olarak ölçek alt boyutlar incelendiğinde aslında dönemde bir defa da olsa fiziksel zorbalık yaptıkları görülmektedir. Bunun yanında öğrenciler dönem boyunca birer defa fiziksel zorbalığa, sözel zorbalığa, dışlamaya, söylenti çıkarma ve yayma zorbalık türlerine maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca akran zorbalığına maruz kalma ile fene yönelik içsel motivasyon arasında negatif, motivasyonsuzluk ile pozitif düşük düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu; fen ve teknolojiye yönelik öz-yeterlik boyutlarıyla da negatif ve düşük düzeyde anlamlı ilişkili olduğu da belirlenmiştir. Sınıf düzeyi ve cinsiyet değişkenlerinin akran zorbalığına maruz kalma düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Hem kız hem de erkek öğrenciler, 6, 7 ve 8. sınıflarda benzer düzeylerde zorbalığa maruz kalmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of peer bullying on motivation and self-efficacy towards learning science in middle school students (6th, 7th and 8th grades) who are exposed to peer bullying. In addition, it was examined whether there was a difference in the level of exposure to peer bullying according to the variables of grade and gender. The sample of the study consists of a total of 412 middle school students (6th, 7th and 8th grades) studying in six different public schools in Tuzluca district center of Iğdır province. The research is a screening model. In order to collect data in the research,“Peer Bullying Determination Scale Adolescent Form”,“Academic Motivation Scale for Learning Science”and“Science and Technology Course Self-efficacy Scale”were used. According to the findings obtained from the research, middle school students generally think that they do not bully, but when the scale sub-dimensions are examined in more detail, it is seen that they actually do physical bullying at least once in a term. In addition, students stated that they were exposed to physical bullying, verbal bullying, exclusion, rumor-mongering and spreading bullying once during the semester. In addition, it was determined that there were negative and low-level significant relationships between peer bullying and intrinsic motivation for science, and positive and low-level significant relationships with amotivation; and there were also negative and low-level significant relationships with self-efficacy dimensions for science and technology. No significant effect was found on the level of peer bullying exposure by the variables of grade level and gender. Both girls and boys are exposed to bullying at similar levels in the 6th, 7th and 8th grades.