Seyyahların kaleminden günümüz araştırmalarına Pamphylia Bölgesi ve kentleri
Pamphylia Region and cities from the pens of travelers to today's research
- Tez No: 954600
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL TÜNER ÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Tarih, Turizm, Archeology, History, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Pamphylia, Seyyahlar, Attaleia, Side, Perge, Aspendos, Sillyon, kazılar, Pamphylia, Travelers, Attaleia, Side, Perge, Aspendos, Sillyon, excavations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akdeniz Eski Çağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Pamphylia'nın ana merkezi, eski adıyla Attaleia olan günümüzdeki Antalya şehridir. Antalya ilinin doğu bölümünü kapsayan Pamphylia, doğuda Kilikia, batıda Lykia, kuzeyde Pisidia, kuzeydoğuda Isauria bölgeleri ile sınırlandırılmakta olup, doğal sınırlarını, Akdeniz'e açılan ve bölgenin antik peyzajının karakteristik özelliğini yansıtan Toros dağları ve Pamphylion Kolpos (Pamphylia Körfezi) oluşturmaktadır. Kaynaklardaki bilgiler ve arkeolojik veriler, Paleolitik çağdan itibaren yerleşim gördüğü bilinen Pamphylia'ya ilk yerleşimin yaklaşık 500.000 yıl önce, Levant Koridoru'nu takip ederek güneyden Anadolu'ya, buradan da Pamphylia'ya ulaşan Afrikalı ilk göçmenlere ait olduğunu göstermektedir. Pamphylia kentlerinde yapılan kazılarda, ağırlıklı olarak Geç Hellenistik ve Roma imparatorluk dönemlerine, az sayıda da Arkaik ve Klasik dönemlere ait yapı kalıntılarına rastlanmış ve arkeolojik buluntular elde edilmiştir. Roma Dönemi'nde, bir eyalet olan ve merkezi yönetimler tarafından atanan bir vali tarafından yönetilen Pamphylia, kimi zaman bağımsız bir eyalet olarak kimi zaman da başka bir eyaletle birleştirilerek varlığını sürdürmüştür. Attaleia (Antalya), Side, Perge, Aspendos ve Sillyon gibi beş büyük antik kente ve irili ufaklı çok sayıda yerleşim alanına sahip olan Pamphylia, ismini, Hellence'de“bütün kabilelerin ülkesi”ya da“pek çok kabilenin ülkesi”anlamına gelen Παμφυλία sözcüğünden almaktadır. Pamphylia Bölgesi ve kentlerinin, diplomatlar, askeri görevliler, gezginler ve araştırmacılar için bir uğrak noktası olduğu görülmektedir. Bu seyyahların her biri kendi ilgi ve uzmanlıkları çerçevesinde bölge ile ilgili görüş ve izlenimlerini kaleme almışlardır. Özellikle on yedi ve on sekizinci yüzyıllarda İngiliz ve Fransız aristokrasisinin ileri gelenlerinin katıldığı“Grand Tur”denilen geleneksel geziler ve 19. yüzyılda demiryolu ve denizyollarındaki ulaşımda artan imkanlardan dolayı bölgeyi gezmek daha da cazip hale gelmiştir. Pamphylia bölgesini orta çağdan yakın tarihe kadar ziyaret eden seyyah ve araştırmacıların kendi kalemlerinden gözlem ve araştırmalarının yanı sıra, Pamphylia bölgesinin, sınırları ve topoğrafyası, bölgenin ve sahip olduğu kentlerin yerleşim tarihi, bölgenin tarihsel süreci ve bölgede yapılan kazılar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The main center of Pamphylia is the present-day city of Antalya, formerly known as Attaleia. Pamphylia, which covers the eastern part of Antalya province, is bordered by Cilicia to the east, Lykia to the west, Pisidia to the north, and Isauria to the northeast, and its natural borders are formed by the Taurus Mountains and Pamphylion Kolpos (Pamphylia Gulf), which open to the Mediterranean and reflect the characteristic features of the ancient landscape of the region. Information in the sources and archaeological data show that the first settlement in Pamphylia, which is known to have been inhabited since the Paleolithic Age, was approximately 500,000 years ago by the first African immigrants who followed the Levantine Corridor from the south to Anatolia and from there to Pamphylia. In the excavations carried out in the cities of Pamphylia, structural remains belonging mainly to the Late Hellenistic and Roman Empire periods and a few to the Archaic and Classical periods were encountered and archaeological findings were obtained. During the Roman Period, Pamphylia, which was a province and was governed by a governor appointed by the central government, sometimes continued its existence as an independent province and sometimes by merging with another province. Pamphylia, which has five large ancient cities such as Attaleia (Antalya), Side, Perge, Aspendos and Sillyon and many settlements of various sizes, takes its name from the Greek word Παμφυλία, meaning“land of all tribes”or“land of many tribes”. It is seen that the Pamphylia Region and its cities were a stopping point for diplomats, military officers, travelers and researchers. Each of these travelers wrote down their views and impressions about the region within the framework of their own interests and expertise. Especially in the seventeenth and eighteenth centuries, the traditional trips called“Grand Tour”, attended by the leading figures of the English and French aristocracy, and in the 19th century, with the increasing opportunities in transportation by rail and sea, traveling the region became even more attractive. In this study, In addition to the observations and researches of the travelers and researchers who visited the Pamphylia region from the Middle Ages to the recent history, the borders and topography of the Pamphylia region, the settlement history of the region and the cities it had, the historical process of the region and the excavations carried out in the region were discussed.