Ortaokul matematik öğretmenlerinin öğrenme-öğretme sürecinde ilgilerini çeken materyaller, yaptıkları etkinlikler ve etkinliklere katılımlarını etkileyen faktörler
Instructional materials that attract middle school mathematics teachers' interest in the teaching and learning process, the activities they engage in, and the factors affecting their participation
  1. Tez No: 954633
  2. Yazar: GÖZDE DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretmenleri, Matematik Öğrenme, Matematik Öğretme, Ekinlik, Materyal, Mathematics Teachers, Mathematics Learning, Mathematics Teaching, Activity, Material
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul matematik öğretmenlerinin matematik öğrenme ve öğretmeye yönelik ilgilerini en çok çeken materyalleri, yürüttükleri etkinlikleri, etkinliklere katılmayı sağlayan ve engelleyen faktörleri belirlemektir. Araştırma, matematik öğretmenlerinin matematik öğrenme ve öğretmeye yönelik eğilimlerini incelemek amacıyla karma yöntem araştırma desenine uygun olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Ankara ilinde görev yapan toplam 205 matematik öğretmeni oluşturmuştur. Çalışmada veriler anket formu ile yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde yüzde ve frekanslar kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde betimsel ve içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada, matematik öğretmenlerinin ilgilerini matematik öğrenme ve öğretme sürecinde birçok işitsel, görsel, görsel-işitsel ve teknolojik materyallerin çektiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin birçok öğretim materyali hazırlama ve kullanma, bilgisayar destekli öğretim ve mesleki gelişim etkinliğinden, bilimsel, entelektüel ve sosyal etkinlikten yararlandıkları görülmüştür. Ayrıca matematik öğretmenlerinin matematik öğrenme ve öğretmeye yönelik etkinliklere katılma sebeplerinin, öğretmen ve öğrenci kaynaklı birçok faktörden olumlu yönde etkilendiği; katılmama nedenlerinin ise öğretmen, MEB, öğrenci ve etkinlik kaynaklı birçok faktörlerden olumsuz etkilendiği ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, öğretmenlerin materyal kullanımına ve matematik öğrenme ve öğretmeye yönelik etkinlikler yapmaya teşvik edilmesi, öğretmenlerin iş yükünün azaltılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the materials that most attract the interest of middle school mathematics teachers in the context of learning and teaching mathematics, the activities they carry out, and the factors that facilitate or hinder their participation in such activities. The research was designed in accordance with the mixed methods research design to examine mathematics teachers' tendencies toward learning and teaching mathematics. The sample of the study consisted of 205 mathematics teachers working in Ankara. Data were collected through a questionnaire and semi-structured interviews. Descriptive and content analysis methods were used for qualitative data, while percentages and frequencies were used for quantitative data analysis. The findings indicate that a wide variety of auditory, visual, audio-visual, and technological materials attract the attention of mathematics teachers during the process of learning and teaching mathematics. Furthermore, it was observed that teachers benefit from preparing and using instructional materials, computer-assisted teaching, professional development activities, as well as scientific, intellectual, and social events. The study also revealed that teachers' participation in activities related to learning and teaching mathematics is influenced by various teacher- and student-related factors, while their non-participation is negatively affected by factors related to the teacher, the Ministry of National Education (MoNE), students, and the nature of the activities themselves. In this context, it is recommended that teachers be encouraged to use instructional materials and to engage in activities related to learning and teaching mathematics, and that their workload be reduced accordingly.