Hasar verici mekanik ventilasyondaki sprague dawley ratlarda prone pozisyonun bakteri translokasyonuna etkisi
The effect of prone position on bacterial translocation in sprague dawley rats undergoing mechanical ventilation
- Tez No: 954676
- Danışmanlar: PROF. DR. EVREN ŞENTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: VILI, bacterEal translocatEon, prone posEtEon
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
HASAR VERİCİ MEKANİK VENTİLASYONDAKİ SPRAGUE DAWLEY RATLARDA PRONE POZİSYONUN BAKTERİ TRANSLOAKSYONUNA ETKİSİ Akciğer enfeksiyonları, yoğun bakım yatışlarının sık nedenlerindendir. Akciğer enfeksiyonları sebebiyle gelişen hipoksi yapay solunum ve antibiyoterapi ile tedavi edilir. Yapay solunuma bağlı gelişen akciğer hasarı ile birlikte alveolden kana bakteri translokasyonuna neden olabileceği bilinmektedir. Biz de çalışmamızda koruyucu ventilasyon stratejilerinden biri olan prone pozisyonun akciğerden kana bakteri translokasyonunu önleyebileceğini göstermeyi hedefledik. Bu amaçla yapay solunumda, 22 Sprague-Dawley Rat trakeasına E.coli kolonisi ekerek, supine ve prone pozisyonda hasarlı ventilasyon stratejilerinin bakteri translokasyonuna etkisini araştırmayı planladık. İntraperitoneal olarak xylazine ve ketamine kullanılarak anestezi verilen ratlara cerrahi olarak 16 Gauge kanülle trakeostomi açılıp TV:6ml/kg PEEP:3cmH2O f:68/dk olacak şekilde bazal ventilasyonları sağlandı. Karotid arter kanülasyonuyla kan gazı, kan kültürü örneklemesi ve tansiyon monitorizasyonu yapıldı. Bazal kan gazı ve kültürü alındıktan sonra trakeaya E.Coli kolonisi verildi. Denekler randomize edilerek prone (n:11) veya supine (n:11) pozisyonlara alındı. Ratlar FiO2: %60 TV: 12 ml/kg PEEP:3cmH2O f:68/dk ile ventile edilerek hasarlı ventilasyon amaçlandı. 0., 15., 30., 45., 60.dklarda sıcaklık, nabız, kan basıncı, oksijen satürasyonu, Ppeak değerleri kayıt altına alınarak, kan gazı ve kan kültürü örnekleri alındı. Bu işlemlerin ardından deneklere servikal dislokasyon yöntemiyle ötenazi sağlandı. Deneklerin bazal kan gazı parametreleri arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Her iki grupta da 4 deneğin kan kültüründe E.Coli üremesi saptanmıştır. İki grubun kan kültüründe E.Coli üreme süreleri medyan değerleri karşılaştırıldığında supine grubunda 15.dk ve prone grubunda 60.dk olarak bulunmuştur (p=0,114). Prone pozisyondaki deneklerin %25'inde üreme 15.dk'dan önce gerçekleşmiş supine pozisyondaki deneklerin hepsinde üreme ilk 15dk'da gerçekleşmiştir (p=0,04). Uygulanan deney protokolümüzün sonucunda prone pozisyonun supine pozisyonla kıyaslandığında bakteri translokasyonunu geciktirdiği görülmüştür. Anahtar Kel+meler: VILI, bakterE translokasyonu, prone pozEsyon
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF PRONE POSITION ON BACTERIAL TRANSLOCATION IN SPRAGUE DAWLEY RATS UNDERGOING INJURIOUS MECHANICAL VENTILATION Pulmonary EnfectEons are among the most common causes of EntensEve care unEt admEssEons. The resultEng hypoxEa from these EnfectEons Es typEcally managed wEth mechanEcal ventElatEon and antEbEotEc therapy. However, Et Es known that lung Enjury assocEated wEth mechanEcal ventElatEon may lead to bacterEal translocatEon from the alveolE Ento the bloodstream. In thEs study, we aEmed to EnvestEgate whether the prone posEtEon, as one of the lungprotect Eve ventElatEon strategEes, could prevent bacterEal translocatEon from the lungs to the bloodstream. For thEs purpose, we desEgned an experEment En whEch 22 Sprague-Dawley rats receEved E. colE EnoculatEon vEa trachea under mechanEcal ventElatEon. The anEmals were then randomEzed Ento two groups: prone (n=11) and supEne (n=11). AnesthesEa was achEeved usEng EntraperEtoneal xylazEne and ketamEne. A surgEcal tracheostomy was performed usEng a 16-gauge cannula, and baselEne ventElatEon was provEded wEth the settEngs: TV: 6 ml/kg, PEEP: 3 cmH₂O, RR: 68/mEn. CarotEd arterEal cannulatEon was performed for blood gas samplEng, blood cultures, and blood pressure monEtorEng. After collectEng baselEne blood gas and culture samples, an E. colE colony was EnstElled Ento the trachea. Rats were then randomly assEgned to prone or supEne posEtEons. Subsequently, EnjurEous mechanEcal ventElatEon was EnEtEated wEth settEngs: FEO₂: 60%, TV: 12 ml/kg, PEEP: 3 cmH₂O, RR: 68/mEn. At 0, 15, 30, 45, and 60 mEnutes, body temperature, heart rate, blood pressure, oxygen saturatEon, and peak aErway pressure (Ppeak) were recorded, along wEth serEal blood gas and blood culture samplEng. At the end of the experEment, euthanasEa was performed vEa cervEcal dEslocatEon. There were no statEstEcally sEgnEfEcant dEfferences En baselEne blood gas parameters between the groups. E. colE growth was detected En the blood cultures of 4 anEmals En each group. The medEan tEme to E. colE growth En blood cultures was 15 mEnutes En the supEne group and 60 mEnutes En the prone group (p = 0.114). In the prone group, 25% of anEmals showed bacterEal growth before 15 mEnutes, whereas En the supEne group, all anEmals had posEtEve cultures wEthEn the fErst 15 mEnutes (p = 0.04). Our experEmental protocol demonstrated that the prone posEtEon delays bacterEal translocatEon from the lungs to the bloodstream when compared to the supEne posEtEon. ThEs suggests a potentEal protectEve role of prone posEtEonEng En the settEng of ventElatorassoc Eated lung Enjury.