Şule Gürbüz'ün roman ve hikâyeleri üzerine tematik bir inceleme
A thematic analysis of Şule Gürbüz's novels and short stories
  1. Tez No: 954689
  2. Yazar: AHMET MENDEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET RAGIP ETE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şule Gürbüz, Romanları, Hikâyeleri, Tema, Şule Gürbüz, Novels, Short Stories, Theme
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
21. yüzyılın önemli postmodern yazarlarından olan Şule Gürbüz'ün, yayımlanmış iki roman, iki hikâye, bir şiir, bir tiyatro, bir deneme ve saat üzerine düşüncelerini içeren bir kitabı olmak üzere toplam sekiz kitabı bulunmaktadır. Derin bir felsefi bilgiyle yaşamı anlamlandırmaya ve bozuk hayatı tamir etmeye çalışan Gürbüz, varoluşçuluk, gerçeklik, benlik, zaman, yabancılaşma, ölüm, din, müzik gibi pek çok izleği mekanik bir saat tamircisinin özenli ve dikkatli işçiliğiyle irdeler. Ele aldığı izlekleri kendisini arayışta olan kahramanlar üzerinden inşa ederek ve bu inşaya uygun bir dil ve üslup kullanarak verir. Eserlerindeki kişileri olumlu ve olumsuz taraflarıyla ele alarak kendi duygu ve düşüncelerinin yansıması olarak yaratır. Kendi yapmak ve söylemek istediklerini onlara yaptırarak ve söyleterek ifade eder. Bütün eserlerinde insan, varlık, zaman gibi varoluş problemlerine yer vererek kendinden yola çıkarak keskin bir bakışla baktığı pencereden bu problemlere çözüm üretmeye, yöntem ve bakış açıları geliştirmeye çalışır. İnsan odaklı eserlerinde olay akışından ziyade zihin akışına yer vermiştir. Bu zihin akışını kimlik inşası sürecinde olan, kendilerini ve yaşamı anlamlandırmaya çalışan kişiler yaratarak yerelden evrenselliğe uzanan bir çizgide vermeye çalışır. Bu çalışmada kendinden yola çıkarak varoluşçuluk problemlerini sorgulayan Şule Gürbüz'ün roman ve hikâyeleri tematik açıdan incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde araştırmanın genel çerçevesini çizen konu, amaç, kapsam, yöntem ve sınırlılıklar ele alınmıştır. İkinci bölümünde Şule Gürbüz'ün hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgilere yer verilirken üçüncü bölümünde romanlarının özetlerine, dördüncü bölümde romanlarda tespit edilen izleklere yer verilmiştir. Beşinci bölümde ise hikâye kitaplarında yer alan hikâyelerin özetlerine ve hikâyelerde tespit edilen izleklere yer verilmiştir. Bu çalışma Şule Gürbüz'ün roman ve hikâyeleri üzerine tematik bir inceleme olup araştırma çalışmanın genel bir değerlendirilmesinin yapıldığı sonuç bölümü ve faydalanılan kaynakların yer aldığı kaynakça kısmıyla tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Şule Gürbüz, one of the prominent postmodern writers of the 21st century, has published a total of eight books, including two novels, two short story collections, a poetry book, a play, an essay collection, and a book comprising her thoughts on clocks and timekeeping. With profound philosophical insight, Gürbüz attempts to make sense of life and to mend its broken aspects while meticulously exploring various themes such as existentialism, reality, selfhood, time, alienation, death, religion, and music much like a watchmaker conducting dilligent, careful work. These themes are constructed through characters who are in search of their true selves, accompanied by a language and style that reinforce this construction. The characters in her works reflect her own emotions and thoughts, portrayed with both their positibe and negative traits. Gürbüz expresses what she herself wishes to say or do by making her characters say or do them instead. In all her works, she addresses existential issues such as human existence, being, and time, attempting to develop methods and perspectives to resolve these issues from her own sharp, introspective viewpoint. Rather than focusing on plot-driven narratives, her human-centered works prioritize the stream of consciousness. This mental flow is conveyed through characters who are in the process of constructing their identities and trying to make sense of life, extending from the local to the universal. This study aims to conduct a thematic analysis of Şule Gürbüz's novels and short stories, which question existential problems from a deeply personal standpoint. The first chapter outlines the general framework of the research, including its subject, aim, scope, methodology, and limitations. The second chapter provides information on Şule Gürbüz's life, literary identity, and works. The third chapter includes summaries of her novels, while the fourth chapter identifies the key themes within them. The fifth chapter offers summaries of the stories found in her short story collections and explores the major themes identified within these narratives. This study is a thematic review of the novels and short stories of Şule Gürbüz ,and concludes with a general evaluation of the research findings and a bibliography of the sources consulted.