The evolution of sustainable housing system and infrastructure in Swabi district, Pakistan
Pakistan'ın Swabı bölgesinde sürdürülebilir konut sistemi ve alt yapısının gelişimi
- Tez No: 954741
- Danışmanlar: Prof. Dr. DEMET IRKLI ERYILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir konut, Devlet konut politikaları, konut yapım ekonomisi, konut sektöründe maliyet-verimlilik, konut sakinlerinin konforu, konut çevresi güvenliği, Sustainable housing in Pakistan, Government policies for sustainable housing, housing economy, housing cost-efficiency, residents' comfort in sustainable housing, environmental safety
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışma Pakistan Swabi kentinde sürdürülebilir konut olanaklarını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, merkezi yönetim tarafından yapılan planlama ve tasarımının; ekonominin ve maliyet etkinliğinin sürdürülebilir konut üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Ayrıca, bu çalışma aynı zamanda sürdürülebilir konutun, konut sakinlerinin konforu üzerindeki etkisini de incelemektedir. Veriler, inşaat ve yapı geliştirme sektörüne ait profesyonellerden kendi tasarladıkları bir anket aracılığıyla toplanmıştır; mimarlar, tasarımcılar vb. Belirli bir gurup rastgele örnekleme yoluyla seçilmiş ve Google formlar kullanılarak çevrimiçi anket yoluyla veriler toplanmıştır. Merkezi yönetimin konut planlama ve tasarımı politikalarının sürdürülebilir konut üzerinde bir etki yarattığı; ekonomi ve maliyetin de sürdürülebilir konut üzerinde önemli bir etkisi olduğu varsayılmıştır. Ayrıca sürdürülebilir konutun, sakinlerin konforu ve çevre güvenliği üzerinde önemli bir olumlu etkisi olduğu varsayılmıştır. Aynı nüfusun sürdürülebilir konutun farklı yönlerine bakış açısını keşfetmek için verilere bir örneklem t testi uygulandı. Verilerin istatistiksel analizi, Pakistan'da seçilen bölgede sürdürülebilir konut üzerinde merkezi hükümetin rolü, ekonomisi ve maliyet etkinliği arasında önemli bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ayrıca, sürdürülebilir konutların konut sakinlerinin konforunu etkilediği ve çevreyi olumlu yönde koruduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate sustainable housing development in Swabi, Pakistan. This study seeks the impact of government planning and designing on sustainable housing and the influence of economy and cost-efficiency on sustainable housing. Moreover, this study also finds the impact of sustainable housing on residents' comfort. The data was collected through a self-designed survey questionnaire from construction and development professionals, such as architects, planners, and designers. A specific population was chosen through random sampling, and data was collected through an online survey using Google Forms. It was hypothesized that government policies of housing plan and design impact sustainable housing, and economy and cost-efficiency also significantly impact sustainable housing. Sustainable housing was also assumed to impact residents' comfort and environmental safety significantly. One sample t-test was applied to the data to explore the viewpoint of the same population on different aspects of sustainable housing. The statistical data analysis indicates a significant relationship between the government's role, economy, and cost-efficiency in sustainable housing in Pakistan. Moreover, it was also found that sustainable housing positively influences residents' comfort and protects the environment.