Antalya ili elmalı ve kumluca ilçeleri domates serasi topraklarindaki mikrobiyomun araştirilmasi
Investigation of the microbiome in tomato greenhouse soils in the districts of elmali and kumluca, Antalya
- Tez No: 954802
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BASIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Patoloji, Ziraat, Microbiology, Pathology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bakteri, Domates, Fungus, Gaz Kromatografisi (GC-MIDI), Sera, Toprak mikrobiyomu
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Domates (Solanum lycopersicum L.), tüketim miktarı çok yüksek olan bir sebze olup, yetiştiricilik ve tüketim açısından dünyada ekonomik bakımdan en önemli ikinci sebzedir. Besin değeri, kültürel ve ekonomik önemi nedeniyle yıllık talebi ve üretim seviyesi son derece yüksektir. Türkiye'de özellikle seralarda domates üretiminde bitki hastalıklarının görülme sıklığı ve eğilimi artmıştır. Bu nedenle, bu sorunun üstesinden gelmede ve abiyotik stres ile mücadelede toprak mikrobiyomunun etkileyici potansiyeli göz önüne alındığında, solarizasyon gibi tarım uygulamalarının iklimle birlikte serada üretimde toprak mikrobiyomunu nasıl etkilediğini araştırmak kaçınılmaz bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu tez, Türkiye'nin Antalya ilinde bulunan iki önemli üretim bölgesi olan Elmalı ve Kumluca ilçelerindeki seralarda mikrobiyal popülasyon ve çeşitliliğini tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada, toplam 16 seradan örnekler alınmış, mikroorganizmaları izole etmek için kültürel teknikler kullanılmış ve izole edilen mikroorganizmalar Gaz kromatografisi (GC-MIDI) kullanılarak tanımlanmıştır. Elmalı ve Kumluca'daki 8 seradan alınan toprak örneklerinin analizi sonucunda, ortalama bakteri popülasyonu 1,522 x 106 ve 3,4 x106 cfu / ml, fungus popülasyonu ise ortalama 3,88 x 103 ve 5,332 x 103 cfu / ml olarak belirlenmiştir. Elmalı ilçesi domates sera topraklarından izole edilen ve GC-MIDI ile tanılanmış olan bakteriler, Bacillis atrophaeus, Bacillus megaterium, Ochrobacterium anthropic, Paenibacillus validus, Pseudonomas pertiucinogena, Pseudonomas stutzeri, Sporosarcina ureae olarak belirlenmiştir. Kumluca ilçesi domates sera topraklarından izole edilen ve GC-MIDI ile tanılan bakteriler, Arthrobacter globiformis, Bacillus alcalophilus, Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus atrophaeus, Burkholderia cenocepia, Chryseomonas luteola (Pseudonomas VEI), Paenibacillus polymyxa, Pseudomonas pseudoalcaligiens, Pseudomonas putida biotype A, Virgibacillus pantothenticus and Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoriao larak belirlenmiştir. Bu sonuçlar, Kumluca ilçesi sera topraklarının ortalama mikrobiyal popülasyonu daha yüksek olmasına rağmen, daha düşük bir çeşitlilik kaydedildiğini göstermiştir. Öte yandan, Elmalı'nın toprak mikrobiyal topluluğu, popülasyon olarak daha küçük olmasına rağmen, hem bakteri hem de fungus gruplarında daha yüksek çeşitlilik göstermiş, bu da tutarlı iklim koşullarına ve minimum bozulmaya adaptasyonu yansıtmaktadır. Gelecekteki çalışmalar, açık arazilerden toprak örnekleri alınarak mikrobiyal popülasyonu belirleyebilir. Mikrobiyal popülasyon, aynı anda daha fazla yerden toprak örnekleri alınarak belirlenebilir.
Özet (Çeviri)
Tomato (Solanum lycopersicum L.) is a vegetable with exceptionally high consumption rates and is the second most economically important vegetable in the world with regards to cultivation and consumption. Due to its cultural, nutritional, and economic value, there is a significant high annual demand for tomatoes, which is matched by a high level of production. However, the incidence of plant diseases in tomato cultivation, particularly in greenhouses in Turkey, has been on the rise. Given the remarkable potential of the soil microbiome to address this issue as well as abiotic stress, it is essential to investigate how agricultural practices, such as solarization, interact with climate conditions to affect the soil microbiome in greenhouse production. This thesis aims to estimate the microbial population and diversity in greenhouses in Elmali and Kumluca, two consequential production regions in Antalya, Turkey. In this study, a total of 16 greenhouses were sampled, cultural techniques were used to isolate microbes and the isolated microbes were identified using the Gas chromatography (GC-MIDI). The analysis of soils sampled from 8 greenhouses in Elmali and Kumluca resulted in an average of bacterial population of 1.522 x 106 and 3.4 x106 cfu / ml and fungal populatıon average of 3.88 x 103 and 5.332 x 103 cfu / ml respectively. The bacteria isolated and identified from Elmalı using GC-MIDI are as follows: Bacillus megaterium, Paenibacillus validus, Ochrobacterium anthropic, Bacillis atrophaeus, Pseudonomas stutzeri, Pseudonomas pertiucinogena, Sporosarcina ureae. The bacteria isolated and identified from Kumluca using GC-MIDI are as follows: Bacillus atrophaeus, Virgibacillus pantothenticus, Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus alcalophilus, Burkholderia cenocepia, Chryseomonas luteola (Pseudonomas VEI), Pseudomonas pseudoalcaligiens, Pseudomonas putida biotype A, Arthrobacter globiformis, Paenibacillus polymyxa and Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria. These results showed that despite Kumluca soils possessing a higher average microbial population, a lower diversity was recorded. On the other hand, the soil microbial community of Elmalı, although smaller in population, showed higher diversity in both bacteria and fungi groups, reflecting adaptation to consistent climatic conditions and minimum disturbance. Future studies can determine the microbial population by taking soils from open land. Microbial population can be determined by collecting soils from more locations at the same time. KEYWORDS: Bacterium, Fungus, Gas chromatography (GC-MIDI), Greenhouse, Soil microbiome, Tomato