ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE (P4C) YAKLAŞIMININ ELEŞTİREL DÜŞÜNME VE ELEŞTİREL KONUŞMA ÜZERİNE ETKİSİ
The Effect of the Philosophy for Children (P4C) Approach on Critical Thinking and Critical Speaking Skills
  1. Tez No: 954808
  2. Yazar: KADRİYE MERVE ENKAVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJDET DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklar için Felsefe, Eleştirel Düşünme, Eleştirel Konuşma, Eğitim, Felsefi Sorgulama, Mathew Lipman, P4C, Critical Speaking, Critical Thinking, Education, Mathew Lipman, Philosophical Inquiry, Philosophy for Children, P4C
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Çocuklar için felsefe, çocukların felsefi diyalog yöntemi ile eleştirel düşünme ve eleştirel konuşma becerisini geliştiren bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Çocukların doğuştan getirdikleri merak ve sorgulama yeteneğini aktif olarak kullanan bu yöntem çocuklara sunduğu tartışma ortamıyla farklı bakış açılarını göstermekte ve edindikleri bilgileri sorgulama imkânı vermektedir. Bu çalışmanın amacı Çocuklar için Felsefe (P4C) yaklaşımının ortaokul 6. ve 7. sınıf öğrencilerinde eleştirel düşünme ve eleştirel konuşma üzerindeki etkisini ölçmektir. Çalışma 116 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiş olup 36 hafta boyunca haftada 40 dakika olacak şekilde P4C oturumları uygulanmıştır. Çalışmada yarı deneysel karma desen tercih edilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda Ortaokul Öğrencileri İçin Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği ve Eleştirel Konuşma Eğilimi Ölçeği ön test ve son test şeklinde uygulanmıştır. Nitel boyutunda ise 35 öğrenci katılımıyla yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiş olup veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Süreç sonunda öğrencilerin eleştirel düşünme ve eleştirel konuşma becerisinde cinsiyet, sınıf düzeyi ve anne baba eğitim durumu fark etmeksizin olumlu anlamda değişim olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin aykırı fikirlere karşı görüşü akıl yürütme becerilerinin geliştiğini gösterirken fikirlere yaklaşımlarının objektif olduğu görülmüştür. Fikir farklılıklarını çok yönlü düşünme ile açıkladıkları, mevcut fikrin terk edilmesini temellendirilmiş geçerli argümanlara dayandırdıkları ve kendilerini ifade ederken açık, sade ve anlaşılır anlatımın yanında etik ilkelere de önem verdikleri görülmüştür. Öğrenciler Felsefe dersinden düşünsel olarak güçlü bir yöntem edindiğini, sorgulama ve keşfetmenin önemini kavradıklarını, doğru bilgiyi ayırt etmek için daha fazla fikir edindiğini ve farklı bakış açıları kazandığını ifade etmiştir. Elde edilen bulgulara göre bu değişimlerin yalnızca bilgi düzeyinde değil sosyal, etik ve kişisel boyutlarda da gerçekleştiği söylenebilir. Bu araştırma çocuklar için felsefe yönteminin çocuklara eleştirel düşünme ve eleştirel konuşma becerileri üzerinde olumlu etkilerini göstermekle beraber çocukların felsefeyle anlamlı bir ilişki kurabilmeleri için bu faaliyete küçük yaşlardan itibaren düzenli ve sürekli olarak katılmaları gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Philosophy for children emerges as a method that develops children's critical thinking and critical speaking skills through the philosophical dialogue method. This method, which actively uses children's innate curiosity and questioning ability, shows children different perspectives with the discussion environment it offers and gives them the opportunity to question the information they have acquired. The aim of this study is to measure the effect of the Philosophy for Children (P4C) approach on critical thinking and critical speaking in 6th and 7th grade middle school students. The study was conducted with the participation of 116 students and P4C sessions were implemented for 40 minutes per week for 36 weeks. A semi-experimental mixed design was preferred in the study. In the quantitative dimension of the study, the Critical Thinking Tendency Scale for Middle School Students and the Critical Speaking Tendency Scale were applied as pre-test and post-test. In the qualitative dimension, a semi-structured interview was conducted with the participation of 35 students and the data were analyzed using the content analysis method. At the end of the process, it was determined that there was a positive change in the students' critical thinking and critical speaking skills regardless of gender, grade level and parental education. While the students' views against dissenting ideas showed that their reasoning skills had improved, it was observed that their approaches to ideas were objective. It was observed that they explained their differences of opinion with multi-dimensional thinking, based the abandonment of existing ideas on valid arguments and gave importance to ethical principles as well as clear, simple and understandable expression when expressing themselves. The students stated that they acquired a strong method in terms of thought from the Philosophy course, understood the importance of questioning and discovery, acquired more ideas to distinguish correct information and gained different perspectives. According to the findings obtained, it can be said that these changes occurred not only at the level of knowledge but also in social, ethical and personal dimensions. This study demonstrates the positive impact of the Philosophy for Children (P4C) approach on children's critical thinking and speaking skills, while highlighting the necessity of early, consistent, and sustained engagement with philosophical inquiry for fostering a meaningful relationship with philosophy.