Irak Türkmenlerinin medyadaki temsili: Basın ve görsel yansımalar
Representation of Iraqi Turkmen in the media: Press and visual reflections
- Tez No: 954834
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZCAN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Medya Temsili, Eleştirel Söylem Analizi, Irak Türkmenleri, Azınlık Temsili, Mağduriyet Anlatısı, Media Representation, Critical Discourse Analysis, Iraqi Turkmen, Minority Representation, Victim Narrative
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Kültür Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, Irak Türkmenlerinin medyadaki temsillerini derinlemesine incelemek amacıyla, son bir yıl içinde Anadolu Ajansı'nda en yüksek etkileşimi alan 3 haber üzerinden yürütülen nitel bir söylem analizi sunmaktadır. Eleştirel Söylem Analizi (CDA) yöntemiyle gerçekleştirilen çözümlemede, haber başlıklarından metin içi metaforlara; görsel sunumdan aktör seçimlerine kadar çok katmanlı bir değerlendirme yapılmıştır. Haberler, genel olarak Türkmenleri“mağdur”,“yardıma muhtaç”ve“hedef alınan topluluk”rollerine hapseden tekdüze bir mağduriyet anlatısı oluşturmuştur. Analiz, medyanın güç ilişkilerini yeniden üreten ideolojik kodları ve ses haklarını kimin elinde tuttuğunu ortaya koyarken; aynı zamanda ötekileştirme stratejilerinin nasıl işlediğini de vurgulamıştır. Resmî aktörlerin ve ajans muhabirlerinin sesi ön planda tutulurken, sıradan Türkmen vatandaşlarının doğrudan deneyimlerini paylaşma imkânı kısıtlanmıştır. Görsel analiz, haber görsellerinin metinle kurduğu etkileşimin“dramatik etki”yi pekiştirmek üzere biçimlendirildiğini göstermiştir. Sonuç olarak, medyada azınlık temsilinin kriz ve trajedi eksenli daraltılmış anlatılardan arındırılarak; toplumsal dayanışma, çözüm önerileri ve kültürel direniş boyutlarını da kapsayacak çok katmanlı bir model geliştirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda çalışmanın bulguları, medya kurumlarına ve içerik üreticilerine daha kapsayıcı temsiller oluşturma yönünde önemli bir yol haritası sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study presents a qualitative discourse analysis conducted on three news stories that received the highest engagement on Anadolu Agency over the past year, with the aim of thoroughly examining the representation of Iraqi Turkmen in the media. Using Critical Discourse Analysis (CDA), the analysis provides a multi-layered evaluation ranging from news headlines to in-text metaphors, visual presentation, and actor selection. The news stories generally created a monotonous narrative of victimization, confining Turkmen to the roles of“victims,”“needy,”and“targeted community.”The analysis revealed the ideological codes that reproduce power relations in the media and who holds the voice rights, while also highlighting how othering strategies work. While the voices of official actors and agency reporters were given prominence, ordinary Turkmen citizens were limited in their ability to share their direct experiences. Visual analysis showed that the interaction between news images and text was shaped to reinforce the“dramatic effect.”In conclusion, minority representation in the media must be freed from narrow narratives centered on crisis and tragedy and replaced with a multi-layered model that also encompasses social solidarity, proposed solutions, and cultural resistance. In this context, the findings of this study offer an important roadmap for media institutions and content producers to create more inclusive representations.