Faruk Duman'ın hikayelerine aile kavramının yansımaları
Reflections of the concept of family in faruk duman's stories
- Tez No: 954846
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAYHAN ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Faruk Duman, Aile, Hikaye, Faruk Duman, Family, Story
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
FARUK DUMAN'IN HİKÂYELERİ'NE AİLE KAVRAMININ YANSIMALARI Tuğba Bura ÖZET En temel anlamıyla aile; evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik; ev, familya olarak tanımlanır. (Güncel Türkçe Sözlük tarih yok) Aile üyeleri arasındaki ilişkiler bireyin gelişiminin temel taşlarıdır. Aileler toplumu oluşturur. Bu çalışmada çağdaş yazarlarımızdan Faruk Duman'ın hikayeleri aile kavramı özelinde incelenmiştir. Çalışmanın amacı aile ile ilgili kavramların Faruk Duman'ın hikayelerine yansımalarını incelemek ve bu kavramların yazarın penceresinden nelere karşılık geldiğini tespit etmektir. Yaptığımız çalışmada Faruk Duman'ın; Seslerde Başka Sesler, Av Dönüşleri, Nar Kitabı, Keder Atlısı, Sencer ile Yusufçuk, Kedi'çin Masallar, Baykuş Virane Sever, Doğa Betiği, Kaptan Kanca'nın Bir Macerası ve Öbür Yeni Öyküler, Kargasabunu adlı on hikâye kitabında yer alan toplam doksan dört öykü incelenerek aile ile ilgili kavramların yazarın iç dünyasındaki karşılıkları bulunup grafiklerle analiz edilmiştir. Üç bölümden meydana gelen bu eserde birinci bölümde yazarın hayatı, sanat anlayışı, eserleri ; ikinci bölümde aile kavramı ile ilgili tematik inceleme; üçüncü bölümde ise sonuç ve kaynakça yer alır. Faruk Duman ile e-posta yoluyla gerçekleştirdiğimiz mektup söyleşi çalışmamızın sonuna eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
REFLECTIONS OF THE CONCEPT OF FAMILY IN FARUK DUMAN'S STORIES Tuğba Bura ABSTRACT In its most basic sense, family is defined as the smallest unit within society, consisting of relationships between husband, wife, children, and siblings based on marriage and blood ties; it is also referred to as home or household. (Contemporary Turkish Dictionary) The relationships between family members are the cornerstones of an individual's development. Families form society. In this study, the stories of contemporary writer Faruk Duman are examined in terms of the concept of family. The aim of this study is to examine the reflections of concepts related to family in Faruk Duman's stories and to determine what these concepts correspond to from the author's perspective. In our study, we examined Faruk Duman's works: Seslerde Başka Sesler, Av Dönüşleri, Nar Kitabı, Keder Atlısı, Sencer ile Yusufçuk, Kedi'çin Masallar, Baykuş Virane Sever, Doğa Betiği, Kaptan Kanca'nın Bir Macerası ve Öbür Yeni Öyküler, and Kargasabunu, totaling ninety-four stories, were examined to find the correspondences of family-related concepts in the author's inner world and analyzed with graphs. This work consists of three sections: the first section covers the author's life, artistic approach, and works; the second section presents a thematic analysis of the concept of family; and the third section includes conclusions and references. Our email interview with Faruk Duman has been appended to the end of this study.