Halluks valgus deformitesi olan bireylerde deformitenin şiddeti ile fleksör ve ekstansör hallucis longus kaslarının kas kuvvetinin incelenmesi
Investigation of the muscle strength of flexor and extensor Hallucis longus muscles in relation to the severity of the deformity in individuals with Hallux valgus deformity
- Tez No: 954886
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR ANAFOROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ekstansör hallucis longus, fleksör hallucis longus, halluks valgus deformitesi, kas kuvveti, Extensor hallucis longus, flexor hallucis longus, hallux valgus deformity, muscle strength
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Halluks Valgus Deformitesi Olan Bireylerde Deformitenin Şiddeti ile Fleksör ve Ekstansör Hallucis Longus Kaslarının Kas Kuvvetinin İncelenmesi Bu çalışmanın amacı, ayak başparmağını etkileyen bir deformite olan halluks valgusta fleksör ve ekstansör hallucis longus kaslarının kas kuvvetlerinde meydana gelen değişimin ve deformite şiddeti ile ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmaya, yaşları 18 ve 65 yıl arasında değişen 33 unilateral HV'li birey dahil edildi. Bireylerin demografik bilgileri alınıp; tıbbi özgeçmiş ve soy geçmişleri kaydedildi. HV deformitesinin şiddeti Manchester Skalası ile, FHL ve EHL kaslarına ait kas kuvvetleri hand-held dinamometre ile, bireylerin ağrı durumları, fonksiyonları ve aktivite limitasyonları Ayak Fonksiyon İndeksi kullanılarak değerlendirildi. Veri analizi SPSS 30.0 programı kullanılarak yapıldı ve anlamlılık düzeyi p < 0,05 kabul edildi. Analizler sonucunda, deformite şiddeti ile FHL ve EHL kaslarının kas kuvvetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p < 0,001). Deformite şiddeti ile AFİ ağrı skoru, AFİ yetersizlik skoru, AFİ aktivite kısıtlılığı skoru ve AFİ toplam skoru arasında anlamlı bir fark bulundu (p < 0,001). Ayrıca deformiteli ayak FHL ve EHL kas kuvveti ile AFİ ağrı skoru, AFİ yetersizlik skoru, AFİ aktivite kısıtlılığı skoru ve AFİ toplam skorları arasında anlamlı bir ilişki bulundu (p < 0,001). Sağlıklı ayak FHL ve EHL kas kuvveti ile HV'li ayak FHL ve EHL kas kuvveti arasında anlamlı bir fark bulundu (p < 0,001). Sonuç olarak, deformite şiddetinin artmasıyla birlikte, FHL ve EHL kaslarının kas kuvvetlerinde belirgin bir azalma gözlemlenmiştir. Ayrıca deformitenin artan şiddetiyle paralel olarak bireylerde ağrıda artış, fonksiyonlarda yetersizlik ve günlük yaşam aktivitelerine katılımda belirgin bir kısıtlanma meydana gelmiştir. Bireylerde azalan kas kuvveti eklemler üzerine binen yükün artmasına yol açtığından ağrıda artışın ve fonksiyonlarda azalmanın bu sebepten kaynaklı meydana geldiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Muscle Strength of Flexor and Extensor Hallucis Longus Muscles in Relation to the Severity of the Deformity in Individuals with Hallux Valgus Deformity The aim of this study is to investigate the changes in the muscle strength of the flexor hallucis longus and extensor hallucis longus muscles and their relationship with the severity of the deformity in individuals with hallux valgus, a deformity that affects the big toe. A total of 33 individuals with unilateral HV deformity, aged between 18 and 65 years, were included in the study. Demographic information was collected, and participants' medical history, and family history were recorded. The severity of HV deformity was assessed using the Manchester Scale; muscle strength of the FHL and EHL muscles was evaluated using a hand-held dynamometer; and pain levels, functionality, and activity limitations were assessed using the Foot Function Index. Data analysis was conducted using SPSS 30.0, and the level of significance was accepted as p < 0.05. Analysis results revealed a statistically significant relationship between the severity of the deformity and the muscle strength of FHL and EHL (p < 0.001). A significant relationship was found between the severity of the deformity and the FFI pain score, FFI disability score, FFI activity limitation score, and the total FFI score (p < 0.001). Furthermore, a significant relationship was found between the muscle strength of FHL and EHL in feet with deformities and the FFI pain score, FFI disability score, FFI activity limitation score, and the total FFI score (p < 0.001). A significant difference was found between the FHL and EHL muscle strength of the healthy foot and the FHL and EHL muscle strength of the HV-affected foot (p < 0.001). As a result, with the increase in the severity of the deformity, a significant reduction in the muscle strength of FHL and EHL was observed. Furthermore, parallel to the increased severity of the deformity, there was a noticeable increase in pain, functional limitations, and a significant restriction in participation in daily living activities among individuals. We believe that the increase in pain the decrease in function are due to reduced muscle strength in individuals, which leads to increased load on the joints.