Differential diagnosis of neuropathy and myopathy using surface EMG and spectral techniques
Nöropati ve miyopatinin yüzey EMG ve izge çözümlemesi kullanılarak ayırıcı tanıtımı
- Tez No: 95490
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ADEMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Yüzey EMG, nöropati, miyopati, izge çözümlemesi, AR modelleme, Surface EMG, neuropathy, myopathy, spectral analysis, AR modeling w, YtasiDDû?uniM mmm&
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
NOROPATI VE MIYOPATININ YÜZEY EMG VE IZGE ÇÖZÜMLEMESİ KULLANILARAK AYIRICI TANIYIMI ÖZET Elektromiyografi (EMG) kas ve sinir hastalıklarının tanıyımında uzun zamandır klinikçiler tarafından kullanılmaktadır. Halen tek nicel EMG yöntemi olduğundan, iğne EMG bu tetkiklerde en çok kullanılan yöntemdir. İğne EMG uygulamalarında iğne elektrodların yerleştirilişlerinden kaynaklanan rahatsızlık, ağrı ve korku nedeniyle özellikle küçük çocuklarda gereken hasta işbirliğini sağlamak zordur. Bu açıdan yüzey EMG sinin, kullanım kolaylığından sıhhi olmaya kadar pek çok üstünlüğü bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı yüzey EMG için kas-sinir hastalıkları teşhisinde kullanılmak üzere nicel yöntemler geliştirmekti. Elde edilecek nicesel parametrelerle kıyaslamalı bir veri tabanı oluşturmak üzere izge çözümlemesi ve AR modelleme araçları EMG verilerine uygulandı. İki ayrı ana grup; çocuklar (0 7 yaş arası) ve yetişkinler (20 yaş üstü) çalışıldı. Çocuk grubunda 8 miyopati, 10 normal ve 10 nöropati vakası, yetişkin grubunda 12 miyopati, 3 normal 1 1 nöropati vakası vardı. İzge çözümlemesi yöntemleri çocuklarda iyi sonuç verirken yetişkinlerde yetersiz kaldı. Bu kısmen, az sayıda örnek uzayının yeterince büyük olmamasından kaynaklanıyordu. AR parametre kıyaslamaları çocuklarda ayırt edici değerler verdi. Az sayıdaki örnek uzayının küçük olmasından kaynaklanan sorununu aşmak için istatistiksel bazı yöntemlerle örnek uzayı sentetik olarak genişletildi. Bu sentetik uzaydaki sonuçların daha iyi çıkması da çözümlemelerdeki yetersizliğin kısmen de olsa örnek uzayının küçük olmasından kaynaklandığım göstermektedir. Bu sentetik modelin geçerliliği tartışmaya açıktır. Normal çözümleme ile elde edilen sonuçlar teşhise yönelik ümit verici ipuçları vermektedir; ancak bu aşamada bunlar klinik uygulamalar için yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
IV DIFFERENTIAL DIAGNOSIS OF NEUROPATHY AND MYOPATHY USING SURFACE EMG AND SPECTRAL TECHNIQUES ABSTRACT Electromyography (EMG) has long been in the service of clinicians for diagnosis of neuromuscular diseases. Needle EMG is the most widely used option, as it is the only quantitative EMG available currently. In needle EMG, it is difficult to attain the needed patient cooperation, due to the discomfort, pain and fear accompanying insertion of needle electrodes; especially with younger children. In this respect, surface EMG has numerous advantages, from being practical to being more hygienic. The aim in this study has been to develop quantitative methods for surface EMG to be used in neuromuscular diagnosis. Spectral analysis and AR modeling tools have been applied to EMG data to obtain quantitative parameters in building a comparative database. Two different groups; infants (age 0 to 7) and adults (ages older than 20) have been studied. In the infant group 8 myopathy, 10 normal and 10 neuropathy cases and in the adult group 12 myopathy, 3 normal and 11 neuropathy cases were examined. Spectral analysis methods gave good results in infants, but poor results in adults. This was partly due to the small sample space. AR parameter comparisons gave differentiating values in infants. To overcome the analytical handicaps resulting from the use of a small sample space, we proposed some statistical manipulations to synthetically increase the sample space. Results in this larger artificial space are better as expected, showing at least some of the deficiency of the analysis is due to the small sample space. Validation of our synthetic model is open to discussion. Although the results of the normal analysis gives promising diagnostic clues, they are not satisfactory for clinical use at this level.