Obez kadınlarda kognitif durum, denge ve çift görev performansının normal kilolu kadınlarla karşılaştırılması
Comparison of cognitive status, balance, and dual-task performance in obese women with normal weight
  1. Tez No: 954937
  2. Yazar: DİLEK AYDİLEK ÖZDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY ÇÖMÜK BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Kognisyon, Denge, Çift Görev Performans, Kaygı, Yaşam Kalitesi, Obesity, Cognition, Balance, Dual Task Performance, Anxiety, Quality of Life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmada 18-40 yaş arası obez kadınlar ile normal kilolu kadınların bilişsel durum, denge ve çift görev performansları arasındaki farklılığı incelemek amaçlandı. Materyal ve Metot: Bu çalışma 2023 Aralık ve 2024 Haziran tarihleri içerisinde Ortahisar İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı Fatih Sağlıklı Hayat Merkezinde Fizyoterapi Hizmetleri Bölümünde yapıldı. Kesitsel bir araştırma olan çalışmanın örneklemini 79'u normal kilolu (BKİ Ort. ± Ss.: 22,26 ± ,20), 79'u obez (BKİ Ort. ± Ss.: 36,31 ± ,67) toplam 158 gönüllü kadın birey oluşturdu. Araştırma verileri Mini Mental Testten 24 ve üzeri puan alan kişilere Fonksiyonel Uzanma Testi, Zamanlı Kalk Yürü Testi, Berg Denge Testi, çift görevler, Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği, Süreklilik Durumluluk Kaygı Ölçeği ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanarak elde edildi. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre grupların Monteral Bilişsel Değerlendirme Ölçeği puanları (p=,000), gözleri açık ve kapalıyken tek ayak üzerinde durma testi performansları (p=,000), Fonksiyonel Uzanma Testi sonuçları (p=,000), Zamanlı Kalk Yürü Testi skorları (p=,000 ), Berg Denge Ölçeği puanları (p=,024), İkili görev performans ortalamaları (p=,000), Süreklilik kaygı ölçeği puanları (p=,000) ve SF-36 ölçeğinin tüm alt boyutlarından aldıkları puanlar arasındaki fark normal kilolu bireyler lehine istatistiksel olarak anlamlıydı. Normal kilolu ve obez bireylerden oluşan grupların durumluluk kaygı puanları arasında anlamlı bir farklılaşma tespit edilmedi (p=,165). Sonuç: Obezite kişilerin kognitif durum, denge ve ikili görev performanslarını olumsuz yönde etkiledi. Ayrıca obezitenin bireylerin psikolojik durum ve ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the differences between cognitive status, balance and dual task performance of obese women aged 18-40 years and normal weight women. Material and Method: This study was carried out in the Department of Physiotherapy Services in Fatih Healthy Life Centre of Ortahisar District Health Directorate between December 2023 and June 2024. The sample of the study, which was a cross-sectional study, consisted of 158 volunteer female subjects, 79 of whom were normal weight (BMI Mean ± SD: 22.26 ± ,20) and 79 of whom were obese (BMI Mean ± SD: 36.31 ± ,67). The research data were obtained by applying Functional Reach test, Timed Up and Go Test, Berg Balance Test, dual tasks, Montreal Cognitive Assessment Scale, Continuity State Anxiety Scale and SF-36 Quality of Life Scale to the subjects who scored 24 and above on the mini mental test. Results: According to the findings obtained from the study, the Monteral Cognitive Assessment Scale scores of the groups (p=.000), one-leg stand test performances with eyes open and closed (p=.000), Functional Reach Test results (p=.000), Timed Up and Go Test scores (p=.000), and Timed Up and Go Test scores (p=.000), 000), Berk Balance Scale scores (p=,024), dual task performance averages (p=,000), trait anxiety scale scores (p=,000) and all sub-dimensions of SF-36 scale are statistically significant in favour of normal weight individuals. No significant difference was found between the state anxiety scores of the groups consisting of normal weight and obese individuals (p=,165). Conclusion: Obesity negatively affected cognitive status, balance and dual task performance. In addition, negative effects of obesity on psychological status and mental health of individuals were determined.