N-asetilsisteinin deneysel sisplatin kardiyotoksisitesi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of N-acetylcysteine on experimental cisplatin cardiotoxicity
- Tez No: 954950
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ÇİĞREMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Kardiyoloji, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Cardiology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Sisplatin, N-asetilsistein, Kardiyotoksisite, Sıçan, Cisplatin, N-acetylcysteine, Cardiotoxicity, Rat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu tez, sıçanlarda sisplatinle oluşturulan deneysel kardiyotoksisite modelinde N-asetilsistein'in kardiyotoksisiteye karşı olası koruyucu etkilerini moleküler, biyokimyasal ve histopatolojik yönden incelemeyi amaçlamıştır. Materyal ve Metot: Araştırmada 46 adet Wistar albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Hayvanlar Kontrol (K, n=8), N-Asetilsistein (NAC, n=8), Sisplatin (CIS, n=10), Sisplatin+N-asetilsistein (CIS+NAC, n=10), N-asetilsistein+Sisplatin (NAC+CIS, n=10) olmak üzere 5 gruba ayrıldılar. Deney sonunda hayvanlardan hemodinamik analizler, vücut ağırlık ölçümleri ile serum örneklerinden ELISA yöntemi ile Troponin, Miyoglobin ve P53 miktarları ölçüldü. Sıçanların kalp dokularından MDA, GSH seviyeleri ve SOD, CAT aktiviteleri ile Troponin, Miyoglobin ve P53 gen ifadeleri analiz edildi. Ayrıca kalp doku örnekleri hematoksilen-eozin boyama ile histopatolojik olarak incelendi. Bulgular: Sisplatin grubunda hayvanların vücut ağırlığının deney sonunda azaldığı (P < 0.05), diğer gruplarda ise herhangi bir fark olmadığı (P > 0.05) tespit edildi. Sisplatin grubu diğer gruplardan daha düşük kan basıncı ve daha fazla EKG düzensizliği gösterdi. Kalp dokuda MDA seviyesi ve CAT aktivitesi Sisplatin uygulanan tüm gruplarda Kontrol ve N-asetilsistein gruplarına göre anlamlı artış gösterdi (P < 0.05). Gruplar arasında kalp doku GSH ve SOD seviyeleri, Troponin, Miyoglobin ve P53 gen ifadesinde bir fark gözlenmedi (P > 0.05). Serum P53 protein miktarı Sisplatin grubunda, diğer gruplara göre anlamlı olarak yüksek bulunurken (P < 0.05), Troponin ve Miyoglobin protein miktarlarında istatistiki olarak anlamlı bir fark gözlenmedi (P > 0.05). Histopatolojik olarak Sisplatin grubuplarına ait kalp dokusunda şiddetli hemoraji, intersiyel ödem ve nekrotik kardiyomiyositler gözlendi (P < 0.05). Sonuç: Sisplatin kullanımının kilo kaybına ve kardiyak ölçümlerde anormalliğe neden olması, kardiyovasküler sorunlara yol açabilir. Kalp dokusunda artan MDA ve CAT seviyeleri ile oksidatif stresin artacağını gösterebilir. N-asetilsistein'in yükselen değerlere düşüş sağlamasının oksidatif stres, lipid metabolizması ve glutatyon mekanizmasında katkısının olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis aimed to investigate the potential protective effects of N-acetylcysteine against cardiotoxicity induced by cisplatin in an experimental rat model. The study focused on molecular, biochemical, and histopathological aspects. Materials and Methods: A total of 46 male Wistar albino rats were used in the study. The animals were divided into five groups: Control (C, n=8), N-acetylcysteine (NAC, n=8), Cisplatin (CIS, n=10), Cisplatin + N-acetylcysteine (CIS+NAC, n=10), and N-acetylcysteine + Cisplatin (NAC+CIS, n=10). At the end of the experiment, hemodynamic analyses and body weight measurements were performed, and serum samples were analyzed using ELISA to determine levels of Troponin, Myoglobin, and P53. Cardiac tissues were analyzed for MDA and GSH levels, SOD and CAT activities, and gene expression levels of Troponin, Myoglobin, and P53. Additionally, cardiac tissue samples were examined histopathologically using hematoxylin-eosin staining. Results: A significant decrease in body weight was observed in the cisplatin group by the end of the experiment (P < 0.05), while no significant difference was found in the other groups (P > 0.05). The cisplatin group exhibited lower blood pressure and more electrocardiographic abnormalities compared to the other groups. Cardiac tissue MDA levels and CAT activity were significantly increased in all cisplatin-treated groups compared to the Control and NAC groups (P < 0.05). No significant differences were observed among the groups in cardiac tissue GSH and SOD levels or in gene expression levels of Troponin, Myoglobin, and P53 (P > 0.05). Serum P53 protein levels were significantly higher in the cisplatin group than in the other groups (P < 0.05), while there were no statistically significant differences in Troponin and Myoglobin protein levels (P > 0.05). Histopathological examination of the cardiac tissues in the cisplatin groups revealed severe hemorrhage, interstitial edema, and necrotic cardiomyocytes (P < 0.05). Conclusion: The weight loss and abnormalities in cardiac measurements observed following cisplatin administration suggest potential cardiovascular risks. Elevated MDA and CAT levels in cardiac tissue may indicate increased oxidative stress. The reduction of these elevated values by N-acetylcysteine suggests that it may contribute to the regulation of oxidative stress, lipid metabolism, and the glutathione mechanism.