Optimization of cutting parameters for turning operations by using geometric programming
Tornalama işlemlerinde optimum kesme parametrelerinin geometrik programlama tekniğiyle belirlenmesi
- Tez No: 95496
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optimizasyon, optimum kesme parametreleri, geometrik programlama tekniği, lineer olmayan optimizasyon teknikleri. n, Optimization, optimum cutting parameters, geometric programming, non-linear optimization techniques
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TORNALAMA İŞLEMLERİNDE OPTİMUM KESME PARAMETRELERİNİN GEOMETRİK POROGRAMLAMA TEKNİĞİYLE BELİRLENMESİ ORHAN OZBARAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Melih BAYRAMOĞLU Yıl: 2000, Sayfa: 113 Jüri : Doç. Dr. Melih BAYRAMOĞLU : Doç. Dr. Necdet GEREN : Yrd. Doç Rızvan EROL Talaş kaldırma işlemlerinde, toplam maliyeti etkileyen en önemli unsur optimum kesme parametrelerinin belirlenmesidir. Optimum kesme parametrelerinin belirlenmesi için, geçmişte birçok optimizasyon tekniği kullanılarak çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların çoğunda, optimizasyon tekniği olarak geometrik programlama metodu seçilmiştir. Fakat bu çalışmalar az sayıdaki takım-malzeme çiftiyle sınırlı kalmıştır. Bu çalışmanın amacı, tornalama işlemlerinde minimum maliyeti veya maksimum üretim hızım sağlayacak bir optimizasyon programının, geometrik programlama tekniği kullanılarak geliştirilmesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS OPTIMIZATION OF CUTTING PARAMETERS FOR TURNING OPERATIONS BY USING GEOMETRIC PROGRAMMING ORHAN ÖZBARAN DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING' INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Melih BAYRAMO?LU Year: 2000, Pages: 113 Jury : Assoc. Prof. Dr. Melih BAYRAMO?LU : Assoc. Prof. Dr. Necdet GEREN : Assist. Prof. Dr. Rızvan EROL Economics of machining are mostly effected by the cutting parameters used in operations. Many studies have been carried out to obtain optimum cutting parameters for many different cutting tool-workpiece pairs by using different optimization techniques. Geometric programming have been used in most of the researches, but these studies have been concentrated on limited number of tool and workpiece material combinations. The purpose of this study is the development of an optimization program to determine optimum cutting parameters for minimum production cost or maximum production rate of turning operations, under different constraints, by using geometric programming technique.