Development of a job-shop planning system: Optimization of machining operations using windows DNA architecture
Atölye planlama sistemi geliştirilmesi: Windows DNA mimarisi kullanılarak talaşlı imalat işlemlerinin optimizasyonu
- Tez No: 116068
- Danışmanlar: PROF. DR. S. ENGİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atelye Planlaması, IDEF1X, Windows DNA, Frezeleme İşlemleri, Tornalama İşlemleri, Talaşlı İşlemlerin Ekonomisi, Optimizasyon, Dinamik Programlama, Geometrik Programlama. vı, Job-Shop Planning, IDEF1X, Windows DNA, Milling Operations, Turning Operations, Machining Economics, Optimization, Dynamic Programming, Geometric Programming. 1Y
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
oz ATELYE PLANLAMA SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ: WINDOWS DNA MİMARÎSİ KULLANILARAK TALAŞLI İMALAT İŞLEMLERİNİN OPTİMİZASYONU Sarı, Burak Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Engin Kılıç Eylül 2001, 185 sayfa Üretim amaçları ve ekonomik beklentiler göz önüne alınarak kesme işlemlerinde teknolojik parametrelerinin belirlenmesi, üretim planlama ve kontrol sürecinde sistematik olarak tekrarlanan önemli bir işlevdir. Kesme işlemlerindeki teknik spesifikasyonlar, limitler ve ekonomik beklentiler, kesme koşullarının rastgele seçilmesiyle elde edilemez. Nesne için Tümleşim Tanımı (IDEFO) ve Bilişim için Tümleşim Tanımı (IDEF1X), yazılım modülleri tasarımının, fonksiyon ve bilgi akışının ve kurumsal yapının modellenmesinin standart hale getirilmesinde üstünlüğü kabul edilmiş güçlü birer araçtır. Dağıtık İnternet Uygulamaları (DNA) yapısı ise tümleşik ağ ve alıcı-sunucu modelli bilgisayar uygulamalarında, yazılım teknolojilerini birarada tutan bir çerçeve oluşturmaktadır. Bu tez, birim üretim maliyeti ve birim üretim zamanı amaç fonksiyonlarıyla birlikte sınırlayıcı fonksiyonları da göz önüne alarak ve Windows DNA teknolojisi kullanarak, nesnelerin kendi aralarındaki bilgi alışverişini tanımlayan bir IDEF1X modelleme tekniği oluşturularak, tek pasolu frezeleme ve çok pasolu tornalama işlemlerinin kesme koşullarının optimizasyon prosedürünü oluşturmayı amaçlamıştır.Frezeleme işleminde, tarama algoritması ve grafiksel teknik yöntemleri kullanılmaktadır. Tek pasolu tornalama işlemi için talaş kaldırma yoğunluğu ve grafiksel teknik yöntemleri uygulanmaktadır. Çok pasolu tornalama işlemi, tek yönlü tarama yönteminin dinamik programlama yöntemiyle birlikte kullanılmasıyla veya geometrik programlama yöntemiyle optimize edilebilinmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A JOB SHOP PLANNING SYSTEM: OPTIMIZATION OF MACHINING OPERATIONS USING WINDOWS DNA ARCHITECTURE San, Burak M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Engin Kılıç September 2001, 185 pages Determination of the technological parameters of cutting processes considering production aims and economical aspects is one of the important tasks repeated systematically in the course of production planning and control. Rational selection of machining conditions cannot be achieved unless technical specifications, limitations and economical aspects in machining are fully taken into consideration. Integration Definition for Object (IDEFO) and Information (IDEF1X) become well- accepted powerful tools in standardizing the conceptual design of software modules and modeling functionality, information flow and structure of an enterprise. Windows Distributed Internet Applications (DNA) architecture describes a framework of building software technologies together in an integrated web and client-server model of computing. This thesis focuses on calculating optimum cutting conditions for single-pass milling and multi-pass turning operations with minimum production cost or maximum production rate as the objective function and various constraint functions by using Windows DNA technology and building an IDEF1X model, which is used mto define“entities”and their“relationships”. In the milling operation, a search algorithm and graphical technique are applied to single-pass condition. Intensity of stock removal and graphical technique however are only applied for single-pass turning. Multi-pass turning is optimized using either uni-directional search technique in combination with dynamic programming or geometric programming method.