Bazı bölüm uzaylarının esas grupları
Fundamental groups of some orbit spaces
  1. Tez No: 95497
  2. Yazar: ALİ ARSLAN ÖZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DOĞAN DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Fundamental Groups, Covering Spaces, Lie Groups, Group Actions, Homology Groups
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI BOLUM UZAYLARININ ESAS GRUPLARI ALİ ARSLAN ÖZKURT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI Danışman : Doğan DÖNMEZ Yıl : 2000, Sayfa: 50 Jüri : Doç.Dr.: Doğan DÖNMEZ :Prof.Dr.: Yusuf ÜNLÜ : Prof. Dr.: Turgut ÖNDER Örtü uzaylarında esas gruplar, ve (bazı durumlarda) homoloji grupları arasında bilinen ilişkiler vardır. Bunun benzeri, bazen, bazı grupların etkisi altında oluşan orbit uzayları ile verilen uzayın esas grupları ve homoloji grupları arasında da vardır. Bu çalışmada önce örtü uzaylarının homoloji grupları arasında ki ilişkiler incelenmiş, daha sonra grup etkileri ve dönüşüm grupları ile ilgili temel bilgiler verilerek bunlarla ilgili bazı problemler çözülmüştür. Son olarak bir kompakt üe_gnıp_ etkisi altında oluşan.orbit uzaylarının esas grubu ile verilen uzayın esas grubu arasında ki ilişkilerin örtü uzaylarında ki duruma benzerlikleri tartışılmış, benzer ilişkiler gösterilip, benzemeyenlerede aksi örnekler verilmiştir. Anahtar Kelimeler Homoloji Grupları Esas Grup, Örtü Uzayları, Lie Grup, Grup Etkisi,
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT MSc THESIS FUNDAMENTAL GROUPS OF SOME ORBIT SPACES ALI ARSLAN OZKURT DEPARTMENT OF MATHEMATICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doğan DÖNMEZ Year: 2000, Pages: 50 Jury : Doç.Dr. Doğan DÖNMEZ : Prof.Dr. Yusuf ÜNLÜ : Prof.Dr. Turgut ÖNDER In covering space, there are well-known relations between the homotopy groups of the total and the base space and in some cases the homologies of those spaces. Similar relations sometimes exist between a space with a group action and its orbit space In this thesis, we first state and prove these relationships for the covering spaces and then the study the group actions and solve some related problems. Finally the relationships which hold for covering spaces have been investigated for a topological space with a compact Lie group action and its orbit space. Those relationships which remain valid between fundamental groups has been proved and counter examples are given to those which does not hold.