Öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin liderlik stillerinin okul kültürü ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the leadership styles of school principles and school culture according to the perceptions of teachers
  1. Tez No: 955025
  2. Yazar: GAMZE AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE SANCAK AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Okul Müdürü, Liderlik, Okul Kültürü, Teacher, School principal, Leadership, School culture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin görüşlerine göre okul müdürlerinin liderlik stilleri ile öğretmenlerin okul kültürü algıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ġlişkisel tarama modellerinin kullanıldığı çalışmada, nicel veri toplama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, dönüşümcü, serbest bırakıcı ve sürdürümcü liderlik stilleri ile destek, başarı, görev ve bürokratik kültür boyutları incelenmiştir. Veriler, geçerliliği ve güvenirliği kanıtlanmış ölçeklerin yer aldığı anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırma bulguları okul müdürlerinin benimsediği liderlik stillerinin öğretmenlerin algıladığı okul kültürü üzerinde anlamlı etkiler yarattığını göstermektedir. Özellikle dönüşümcü liderlik stilinin, destek, başarı ve görev odaklı okul kültürü boyutlarıyla pozitif ilişkide olduğu belirlenmiştir. Bu durum, liderlik stillerinin okulda güven, işbirliği, motivasyon, ve ortak amaç etrafında gelişen bir kültürel yapı oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Cinsiyet değişkenine göre yapılan analizlerde, görev kültürü ve toplam okul kültürü puanlarında kadın öğretmenlerin lehine anlamlı farklar bulunmuştur. Yaş değişkenine göre yalnızca serbest bırakıcı liderlik stilinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Eğitim durumu ve mesleki kıdem değişkenlerinde liderlik stilleri ve okul kültürü boyutlarında anlamlı bir farklılık görülmüştür. Ancak öğretmen sayısına göre dönüşümcü liderlik, destek kültürü ve görev kültüründe anlamlı farklılıklar saptanmıştır; öğretmen sayısının az olduğu okullarda bu boyutlar daha yüksek olduğu ortaya konulmuştur. Korelasyon analizine göre dönüşümcü liderlik ile destek, başarı ve görev kültürü arasında pozitif, serbest bırakıcı liderlik ile okul kültürünün olumlu boyutları arasında negatif ilişkiler bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçlarına göre ise, okul müdürlerinin liderlik stillerinin okul kültürü üzerinde anlamlı ve orta düzeyde etkili olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın bulguları ışığında, liderlik stillerinin olumlu bir okul kültürü oluşumunda önemli bir rol oynadığı görülmektedir. 2025, xii + 103 Sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between the leadership styles of school principals and teachers' perceptions of school culture according to the opinions of teachers. Quantitative data collection method was used in the study where relational screening models were used. In the research, transformational, laissez-faire and continuationist leadership styles and support, achievement, task and bureaucratic culture dimensions were examined. Data were collected through a survey method including scales with proven validity and reliability. The research findings show that the leadership styles adopted by school principals create significant effects on the school culture perceived by teachers. In particular, it was determined that the transformational leadership style was positively correlated with the dimensions of support, achievement and task-oriented school culture. This reveals that leadership styles create a cultural structure that develops around trust, cooperation, motivation and common purpose in the school. In the analyses made according to the gender variable, significant differences were found in favor of female teachers in the task culture and total school culture scores. Significant differences were found only in the laissez-faire leadership style according to the age variable. A significant difference was seen in the leadership styles and school culture dimensions in the variables of educational status and professional seniority. However, significant differences were found in transformational leadership, support culture and task culture according to the number of teachers; It has been revealed that these dimensions are higher in schools with fewer teachers. According to the correlation analysis, positive relationships were found between transformational leadership and support, success and task culture, and negative relationships were found between laissez-faire leadership and positive dimensions of school culture. According to the regression analysis results, it was determined that the leadership styles of school principals have a significant and moderate effect on school culture. As a result, in the light of the findings of this study, it is seen that leadership styles play an important role in the formation of a positive school culture. 2025, xii + 103 Pages