Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde izlenen prematür bebeklerde ortaya çıkan intraventriküler kanamaların risk faktörleri, sıklığı, şiddeti ve prognozu açısından değerlendirilmesi
Evaluation of risk factors, incidence, severity andprognosis of intraventricular hemorrhages in preterminfants followed in the Neonatal Intensive Care Unit ofCerrahpaşa Medical Faculty
- Tez No: 955093
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ALP ÜNKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Germinal matriks, İntraventriküler kanamalar, Prematür morbiditeleri, Germinal matrix, Intraventricular hemorrhage, Prematurity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ'NDE İZLENEN PREMATÜR BEBEKLERDE ORTAYA ÇIKAN İNTRAVENTRİKÜLER KANAMALARIN RİSK FAKTÖRLERİ, SIKLIĞI, ŞİDDETİ VE PROGNOZU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: İntraventriküler kanama (İVK), özellikle 32 gestasyon haftasının altında doğan prematüre bebeklerde sık karşılaşılan ve ciddi nörolojik sekellere yol açabilen önemli bir komplikasyondur. Bu çalışmada, prematüre bebeklerde İVK insidansının belirlenmesi, kanama evrelerinin dağılımı, ilişkili klinik ve laboratuvar risk faktörlerinin araştırılması ve İVK ile ilişkili komplikasyonların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi YDYBÜ'de Ocak 2020 – Aralık 2024 tarihleri arasında izlenen ve 32 gestasyon haftasının altında doğmuş 156 prematüre bebek retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Kraniyal ultrasonografi ile İVK tanısı alan bebekler çalışma grubunu, İVK saptanmayanlar kontrol grubunu oluşturmuştur. İVK evrelerine göre analiz yapılmış; risk faktörleri, kanama evreleri ve komplikasyonları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Bebeklerin %36,5'inde (n=57) İVK saptanmış; bunların %38,6'sı evre I, %17,5'i evre II, %29,8'i evre III ve %14,0'ü evre IV olarak sınıflandırılmıştır. İVK tanısı alan bebeklerde ortalama gestasyon yaşı ve doğum ağırlığı daha düşük bulunmuştur. Çoğul gebelik, doğumda resüsitasyon ihtiyacı, uzun süren mekanik ventilasyon, erken neonatal sepsis ve ilk hafta kan transfüzyonu gibi klinik durumların İVK ile anlamlı ilişkisi gösterilmiştir. Hemodinamik instabilite göstergeleri olan düşük ortalama arteriyel kan basıncı, inotrop kullanımı ve ani tansiyon dalgalanmaları da İVK gelişimi ile bağlantılıdır. Sonuç: Düşük gestasyon yaşı, düşük doğum ağırlığı, hemodinamik dalgalanmalar, sepsis ve kan transfüzyonu ihtiyacı İVK gelişiminde en belirgin risk faktörleridir. Elde edilen bulgular, İVK açısından hassas hasta gruplarının erken dönemde tanınarak uygun izlem ve müdahale stratejileriyle desteklenmesinin prognozu olumlu etkileyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF RISK FACTORS, INCIDENCE, SEVERITY AND PROGNOSIS OF INTRAVENTRICULAR HEMORRHAGES IN PRETERM INFANTS FOLLOWED IN THE NEONATAL INTENSIVE CARE UNIT OF CERRAHPAŞA MEDICAL FACULTY ABSTRACT Objective: Intraventricular hemorrhage (IVH) is a major complication in preterm infants born before 32 weeks, often leading to serious neurological outcomes. The fragile vascular structure of the germinal matrix makes these infants more prone to cerebral bleeding. This study aimed to assess the incidence, severity, associated risk factors, and complications of IVH in preterm infants. Materials and Methods: This retrospective study included 156 preterm infants (≤32 weeks gestation) followed in the Neonatal Intensive Care Unit (NICU) at Istanbul University Cerrahpaşa Faculty of Medicine between January 2020 and December 2024. Infants with IVH diagnosed by cranial ultrasonography were compared to those without IVH. Clinical, laboratory, and radiological data were analyzed, focusing on IVH grades, risk factors, and related complications. Results: IVH was detected in 36.5% (n=57) of infants, distributed as 38.6% grade 1, 17.5% grade 2, 29.8% grade 3, and 14.0% grade 4. The IVH group had significantly lower gestational age and birth weight. Risk factors associated with IVH included multiple pregnancy, need for resuscitation, prolonged mechanical ventilation, early neonatal sepsis, and early transfusion. Hemodynamic instability, low mean arterial blood pressure, inotropic support, and blood pressure fluctuations were also linked to IVH. Severe IVH cases showed higher rates of complications such as ventricular dilatation, periventricular leukomalacia, cerebellar hemorrhage, and the need for surgical interventions. Conclusion: Low gestational age, low birth weight, hemodynamic fluctuations, sepsis, and early transfusion are prominent risk factors for IVH. Close hemodynamic monitoring, infection control, and cautious transfusion practices are essential for preventing IVH and improving outcomes.