Femur boyun kırığı nedeniyle hemiartroplasti yapılan hastalarda subkutanöz yağ doku kalınlığının postoperatif yara yeri akıntısı üzerinde etkisi
The effect of subcutaneous adipose tissue thickness on postoperative wound drainage in patients undergoing hemiarthroplasty for femoral neck fracture
  1. Tez No: 955137
  2. Yazar: MEHMET ÖNÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜZELALİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemiartroplasti, Yara Yeri Akıntısı, Cilt altı yağ dokusu kalınlığı, Hemiarthroplasty, Wound Drainage, Subcutaneous Fat Thickness, Computed Tomography, Obesity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Femur boyun kırığı nedeniyle hemiartroplasti uygulanan hastalarda subkutanöz yağ doku kalınlığının postoperatif yara yeri akıntısı üzerine etkisi Amaç: Vücut kitle indeksi (VKİ) ile tanımlanan obezite, kalça kırıkları sonrası artroplasti cerrahilerinde artmış perioperatif komplikasyon riski (enfeksiyon ve çıkık dahil) ile ilişkilidir. Ayrıca, obez hastalarda VKİ arttıkça anestezi süresi, ameliyat süresi ve hastanede kalış süresinde kademeli bir artış olduğu gösterilmiştir. VKİ yaş, cinsiyet, ırk, yağ dağılımı veya kas kütlesini hesaba katmadığı için kusurlu bir ölçüdür. Önceki çalışmalar, subkutan yağ derinliğinin servikal ve lomber omurga cerrahisinde ve laparotomi sonrasında yara enfeksiyonu için bağımsız bir risk faktörü olduğu gösterilmiştir. Artmış subkutan yağ dokusunun ve yumuşak doku kitlesinin, femur boyun kırıkları sonrası uygulanan artroplasti cerrahisi sonrasında artmış komplikasyon riski ile ilişkili olup olmadığı bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı, femur boyun kırıklarında ameliyat öncesi röntgen ve bilgisayarlı tomografi (BT) ile ölçülen cilt altı yağ dokusunun uzunluk (mm) ve alanının (cm2) ameliyat yeri akıntısı (AYA) oranları ile ilişkili olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada kalça hemiartroplastisi uygulanan toplam 87 kadın hasta değerlendirilmiştir. Hastalar prospektif olarak toplanmıştır. Hemiartroplasti cerrahisi anterolateral insizyon ile yapılmış olup, postoperatif yara yeri eritem ve akıntı takibi 1. gün, 3. gün, 3. hafta, 1.ay ve 3.ayda yapılmıştır. Hastalar preoperatif Charlson Komorbidite İndeksi (CKİ) ile değerlendirilmiştir. Preoperatif dönemde hematolojik açıdan monosit/lenfosit, nötrofil/lenfosit, nötrofil/albumin ve albumin değerleri incelenmiştir. Tüm bu parametrelerin postoperatif AYA ile olan ilişkisi de ayrıca değerlendirilmiştir. Ameliyat öncesi radyografilerde kırık olan ve kırık olmayan ekstremitedeki peritrokanterik yağ doku uzunluğu, asetabular kenar-cilt, trokanter tipi-cilt yüzeyi ve innominate tüberkül (lateral troklear çıkıntı)- cilt yüzeyi değerleri ile ölçülüp postoperatif AYA ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Ameliyat öncesi BT aksiyel kesitlerinde spina iliaca anterior superior (SİAS) ve trokanter majör (TM) seviyelerinden kırık olmayan kalçadaki subkutan yağ doku alanı, çevre dokudaki kas ve diğer vasküler yapılardan izole edilerek ölçüldü. Bulgular: Röntgenogram üzerinden ölçülen subkutan yağ seviyesi, asetabular çıkıntı (AÇ), TM, lateral femoral çıkıntı (LFÇ) seviyelerinde, kırık olan ve kırık olmayan kalçada subkutan yağ doku uzunluğu ve ameliyat sonrası yara yeri akıntısı (AYA) arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05) BT aksiyel kesitlerindeki SİAS ve TM seviyesinden ölçülen subkutan yağ doku alanı ve AYA arasında istatistiksel olarak çok yüksek derecede anlamlı bir fark vardır (P0,05). Hastaların ameliyat öncesi hematolojik verilerden monosit/lenfosit, nötrofil/lenfosit, nötrofil/albumin ve albumin, değerleri hesaplanmış olup AYA ile istatistiksel olarak yalnızca albumin değerinde anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Femur boyun kırığı olan obez hastalarda postoperatif yara yeri akıntı olasılığının değerlendirilmesinde ve tespitinde VKİ alternatif olarak SİAS ve TM seviyelerinden ölçülen BT'deki subkutan yağ doku alanı kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Subcutaneous Fat Thickness on Postoperative Wound Drainage in Patients Undergoing Hemiarthroplasty for Femoral Neck Fracture Objective: Obesity, defined by body mass index (BMI), has been associated with an increased risk of perioperative complications—including infection and dislocation—following arthroplasty procedures for hip fractures. Additionally, studies have demonstrated a gradual increase in anesthesia time, operative duration, and length of hospital stay as BMI increases in obese patients. However, BMI is a flawed metric as it does not account for variables such as age, sex, ethnicity, fat distribution, or muscle mass. Previous studies have shown that subcutaneous fat thickness is an independent risk factor for wound infection following cervical and lumbar spine surgery as well as laparotomy. Whether increased subcutaneous fat and soft tissue volume are similarly associated with postoperative complications after arthroplasty for femoral neck fractures remains unclear. This study aimed to investigate whether subcutaneous fat tissue length (mm) and area (cm²), measured preoperatively using radiography and computed tomography (CT), are associated with postoperative wound drainage (PWD) in patients with femoral neck fractures. Materials and Methods: A total of 87 female patients who underwent hemiarthroplasty for femoral neck fracture were evaluated prospectively. All surgeries were performed using an anterolateral approach. Postoperative wound erythema and drainage were monitored on postoperative day 1, day 3, week 3, month 1, and month 3. Preoperative comorbidities were assessed using the Charlson Comorbidity Index (CCI). Hematologic parameters including monocyte/lymphocyte ratio (MLR), neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), neutrophil/albumin ratio (NAR), and albumin levels were also recorded and analyzed in relation to PWD. Subcutaneous fat thickness was measured on preoperative radiographs in both fractured and non-fractured hips at the peritrochanteric level, including the lateral acetabular margin-to-skin, greater trochanter tip-to-skin, and lateral femoral prominence-to-skin distances. In addition, axial CT slices were used to measure subcutaneous fat area at the levels of the anterior superior iliac spine (ASIS) and the greater trochanter (GT) on the non-fractured side, with muscle and vascular structures excluded. Results: No statistically significant relationship was found between subcutaneous fat thickness measured via radiographs at the acetabular margin (AM), GT, and lateral femoral prominence (LFP) levels and postoperative wound drainage in either the fractured or non-fractured hips (p > 0.05). However, subcutaneous fat area measured by CT at both the ASIS and GT levels showed a highly significant association with the incidence of PWD (p < 0.05). A statistically significant relationship was also found between the time from fracture to surgery and PWD (p < 0.05). No significant association was identified between incision length and PWD (p > 0.05). Among hematologic variables, only low albumin levels were significantly associated with increased PWD (p < 0.05), while MLR, NLR, and NAR were not. Conclusion: In obese patients with femoral neck fractures, subcutaneous fat area measured by CT at the ASIS and GT levels may serve as a more reliable indicator of postoperative wound drainage risk than BMI. These findings suggest that direct imaging-based assessment of soft tissue composition may improve preoperative risk stratification in hip fracture surgery.