Pediatrik suprakondiler humerus kırıklarındaanteriordan yerleştirilen şanz ile yapılan cerrahilerinkonvansiyonel yöntemlerle yapılan cerrahilerlemultifaktöriyel olarak karşılaştırılması
A multifactorial comparison of surgeries performedusing anteriorly placed schanz pins versus conventionalmethods in pediatric supracondylar humerus fractures
  1. Tez No: 955153
  2. Yazar: BERAT CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERMAN CEYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Joystick tekniği, kapalı/açık redüksiyon, suprakondiler humerus kırığı, Joystick technique, closed/open reduction, supracondylar humerus fracture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
PEDİATRİK SUPRAKONDİLER HUMERUS KIRIKLARINDA ANTERİORDAN YERLEŞTİRİLEN ŞANZ İLE YAPILAN CERRAHİLERİN KONVANSİYONEL YÖNTEMLERLE YAPILAN CERRAHİLERLE MULTİFAKTÖRİYEL OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Suprakondiler humerus kırıkları, pediatrik kırıklar arasında ön kol kırıklarından sonra en fazla görülen yaralanmalardan biridir. Cerrahi olarak seçilen ilk tedavi yöntemi kapalı redüksiyon perkütan pinlemedir. Deplase kırıkların anatomik redüksiyonu her zaman kapalı olarak mümkün olmamakta ve açık redüksiyon gerekli olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, humerusa kırık proksimalinden anteriordan yerleştirilen şanz yardımlı redüksiyon ile yapılan cerrahileri konvansiyonel redüksiyon yöntemleriyle yapılan cerrahilerle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız suprakondiler humerus kırığı tanısı alan iki farklı cerrahi tedavi yöntemi kullanılan 79 hasta üzerinde retrospektif ve karşılaştırmalı olarak yapılmıştır. Hastaların 37'si anteriordan humerusa atılan şanz ile joystick tekniği kullanılarak kapalı redükte edilen hastalardan oluşturuldu (Grup A). 36'sı ise geleneksel kapalı redüksiyon yöntemleri ile redükte edilmeye çalışılan hastalardan oluşturuldu (Grup B). Çalışmaya katılan 79 hastadan dahil edilme kriterlerini karşılayan 73 hasta analiz edildi. Bulgular: Modifiye Gartland sınıflandırmasına göre Grup A'da 27 hasta tip 3, 7 hasta tip 4; Grup B'de 23 hasta tip 3, 8 hasta tip 4 kırıktan oluşmaktadır. Grup A'da 3 hasta, Grup B'de 5 hasta fleksiyon tipidir. 2 grup arasında kırık sınıflandırmaları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur (p>0,05). Grup A'da 37 hastanın 35'i(%94,5) kapalı olarak redükte edilirken, Grup B'de 36 hastanın 21'i(%58,3) kapalı olarak redükte edildi. Grup A'da ortalama ameliyat süresi 42,56±4,24 dakika iken, Grup B'de ortalama ameliyat süresi 55.94±4,91 dakikadır. Grup A'da skopi maruziyet süresi 18,98±2,15 saniye iken, Grup B'de ortalama skopi maruziyet süresi 25,63±1.93 saniyedir. Kapalı girişimden açık girişime geçiş, ameliyat süresi ve skopi maruziyet süresi Grup A'da istatistiksel olarak daha az bulundu (sırasıyla p:0,0007, p:0,01, p:0,01). Komplikasyonlar, kaynama, hastanede yatış süresi ve flynn dirsek skoru değerlendirilmesinde anlamlı olarak fark yoktu (p>0,05). Sonuç: Suprakondiler humerus kırıklarında joystick tekniği redükte edilemeyen instabil kırıklarda etkili ve güvenilir bir tedavi yöntemidir. Kapalı teknikle anatomik redüksiyona yardımcı olur ve açık girişime ihtiyacı azaltır. Bu yöntemde postoperatif fonksiyonel ve radyolojik sonuçlar tatmin edicidir.
Özet (Çeviri)
A MULTIFACTORIAL COMPARISON OF SURGERIES PERFORMED USING ANTERIORLY PLACED SCHANZ PINS VERSUS CONVENTIONAL METHODS IN PEDIATRIC SUPRACONDYLAR HUMERUS FRACTURES Objective: Supracondylar humerus fractures are among the most frequently encountered injuries in the pediatric population, second only to forearm fractures. The primary surgical treatment is closed reduction with percutaneous pinning. However, anatomical reduction of displaced fractures is not always achievable with closed techniques, necessitating open reduction in some cases. This study aims to compare surgeries performed using Schanz pin-assisted reduction inserted anteriorly into the proximal humerus with those performed using conventional reduction techniques. Materials and Methods: This retrospective and comparative study was conducted on 79 patients diagnosed with supracondylar humerus fractures who underwent two different surgical treatment methods. Group A consisted of 37 patients who underwent closed reduction using the joystick technique with a Schanz pin inserted anteriorly into the humerus. Group B included 36 patients treated with conventional closed reduction techniques. A total of 73 patients who met the inclusion criteria were included in the final analysis. Results: According to the modified Gartland classification, Group A included 27 type 3 and 7 type 4 fractures, while Group B included 23 type 3 and 8 type 4 fractures. There were 3 flexion-type fractures in Group A and 5 in Group B. No statistically significant difference was found between the groups in terms of fracture classification (p > 0.05). In Group A, 35 out of 37 patients (94.5%) were reduced closed, while in Group B, only 21 out of 36 patients (58.3%) underwent successful closed reduction. The mean operative time was 42.56 ± 4.24 minutes in Group A and 55.94 ± 4.91 minutes in Group B. Fluoroscopy exposure time averaged 18.98 ± 2.15 seconds in Group A and 25.63 ± 1.93 seconds in Group B. The rates of conversion from closed to open reduction, operative time, and fluoroscopy exposure time were significantly lower in Group A (p = 0.0007, p = 0.01, and p = 0.01, respectively). No significant differences were observed between the groups in terms of complications, fracture healing, length of hospital stay, or Flynn's elbow score (p > 0.05). Conclusion: In pediatric supracondylar humerus fractures, the joystick technique is an effective and reliable method for the reduction of unstable fractures that cannot be managed with standard closed techniques. It aids in achieving anatomical reduction while reducing the need for open procedures. Postoperative functional and radiological outcomes with this method are satisfactory.