Türkiye zeytinyağı dışsatımının analizi
The Analysis of Turkey's olive oil export
- Tez No: 95517
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Olive oil, own-price, expenditure, and supply elasticities, trade elasticities. TV
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZt TÜRKİYE ZEYTİNYAĞI DIŞSATIMININ ANALİZİ TürkerDÖLEKOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLÎM DALI Danışman: Prof. Dr. Onur ERKAN Yü: 2000, Sayfe: 74 Jüri : Prof Dr. Yaşar GÜRGEN Yrd. Doç.Dr. Haydar ŞENGÜL Bu çalışmada dünya zeytinyağı üretim, tüketim ve dış ticareti, Türkiye'nin zeytinyağı üretimi, iç talebi ve dışsatımı analiz edilmiştir. Türkiye zeytinyağı üretimi, talebi ve dışsatımı üzerinde etkili aktörler ekonometrik modeller kullanılarak belirlenmiştir. Model tahminlerinden zeytinyağı talep esnekliği - 0.70, gelir esnekliği 1.02 ve arz esnekliği 0.40 olarak hesaplanmıştır. Çalışmada ayrıca Türkiye zeytinyağı arz esnekliği, yurt içi talep esnekliği, dünya ve Türkiye ticaret verileri kullanılarak, Türkiye'nin zeytinyağı dışsatımı için arz ve dış talep esneklikleri de hesaplanmıştır. Türkiye zeytinyağı dış talep esnekliği dönemler itibarı ile büyük ferklıhklar göstermektedir. Dış talep esnekliği 1985-87 dönemi için - 4.36, 1991-93 dönemi için - 4.56, ve 1994-96 dönemi için - 6.68 olarak hesaplanmıştır. Anahtar Kelimeler : Zeytinyağı, arz esnekliği, talep esnekliği, dış ticaret esneklikleri. m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis THE ANALYSIS OF TURKEY'S OLIVE OIL EXPORT TürkerDÖLEKO?LU UNTVERSTY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS Supervisor: Prof. Dr. Onur ERKAN Year: 2000, Pages: 74 Jury: Prof.Dr. Yaşar GÜRGEN Ass. Prof Dr. Haydar ŞENGÜL This study analyses world olive oil production, consumption, trade and Turkey's domestic olive oil production, consumption, and exports. Olive oil domestic demand and supply model estimation results show that olive oil's own- price, expenditure, and suppry elasticities are -0.70, 1.02, and 0.40, respectively. It was also determined that olive oil trade elasticities vary across the periods. The long- run Turkish olive oil export demand elasticity is computed as - 4.36, - 4.56, and - 6.68 for 1985-87, 1991-93, 1994-96, respectively.