Diesel engine combustion and emission modeling
Dizel motorda yanma ve emisyon modellemesi
- Tez No: 95520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yanma, emisyon, modelleme, Dizel motor, süper genişletilmiş Zeldovich mekanizması rv, Combustion, emission, modeling, Diesel engine, super extended Zeldovich mechanism m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ dizel motorlarda yanma ve emisyon modellemesi ALPER BULCA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Kadir AYDIN Yıl: 2000, Sayfa: 122 Jüri : Doç. Dr. Kadir AYDIN : Doç. Dr. R Tuğrul OĞULATA : Yrd. Doç. Dr. Ahmet PINARBAŞI Bu tezde, direkt enjeksiyonlu Dizel motorlardan açığa çıkan ısı ve egzoz emisyonlarını etkin bir şekilde hesaplamak için yeni bir 2-bölgeli fenomenolojik model geüştirilmiştir. Bunu yapmak için, yanma odasının yanmış ve yanmamış karışımlardan oluşan iki farklı bölgeden oluştuğu kabul edilmiştir. Emisyon konsantrasyonlarım hesaplamak için gerekli olan reaksiyon-kinetik diferansiyel denklemleri süper genişletilmiş Zeldovich mekanizması kullanılarak elde edilmiştir. Simülasyon programı için Fortran 90 programlama dili kullanılmış, simülasyon programından elde edilen sonuçlar bir deney motorundan alınan verilerle karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DIESEL ENGINE COMBUSTION AND EMISSION MODELING ALPER BULCA DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Kadir AYDIN Year: 2000, Pages: 122 Jury : Assoc. Prof. Dr. Kadir AYDIN : Assoc. Prof. Dr. R. Tuğrul O?ULATA : Assist. Prof. Dr. Ahmet PINARBAŞI In this study, a new phenomenological 2-zone model is developed in order to effectively calculate the heat release rate and exhaust emissions in direct injection Diesel engines. To accomplish this, combustion zone is assumed to be composed of two different zones of unburned mixture and burned mixture. For the calculation of emission concentrations, the super extended Zeldovich mechanism is used to develop reaction-kinetic differential equations. For the simulation program, programming language of Fortran 90 is used and the results of this program are compared to data obtained from a test engine.