Adana ili Yüreğir ilçesi sulanan alanlarda pamuk üretim maliyeti ve işletme başarısını etkileyen etmenler
Effective factors on the cotton production cost and success of farm enterprisers on the irrigated areas of Yüreğir district of Adana province
- Tez No: 95524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kütlü ve Lif Pamuk, Üretim ve Üretim Maliyeti, İşletme Başarısı, Seed Cotton And Lint Cotton, Production And Production Cost, Enterprise Success II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA İLİ YÜREĞİR İLÇESİ SULANAN ALANLARDA PAMUK ÜRETİM MALİYETİ VE İŞLETME BAŞARISINI ETKİLEYEN ETMENLER Cengiz SAĞLAM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTİSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Aykut GÜL Yıl: 2000, Sayfa: 64 Jüri : Doç.Dr. Aykut GÜL : Yrd.Doç.Dr. Haydar ŞENGÜL : Yrd.Doç.Dr. Özgül GÖRMÜŞ Bu çalışmada, pamuk üretim maliyetleri ve işletme başarısını etkileyen etmenler, Adana İli Yüreğir İlçesi'nde sulanan alanlarda tanın işletmeleri düzeyinde değerlendirilmiştir. Pamukta kullanılan girdi miktarları, işgücü ve makine çekigücü miktarları ile işletme başansını etkileyen etmenler işletmeler düzeyinde araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, 1997/98 döneminde pamuk üretim maliyeti 169.000 TL/kg olarak hesaplanmıştır. Tarım işletmelerinde yapılan çalışmada, 61.50 saat/da işgücü, 2.78 saat/da makine çekigücü kullanıldığı belirlenmiştir. İşletme başarısını etkileyen etmenler içerisinde, pamuk ekim alam ve mülk arazinin fazlalığı, ile satış fiyatının ve verimin yüksekliği başarıyı olumlu yönde etkileyen en önemli etmenler olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. Thesis EFFECTIVE FACTORS ON THE COTTON PRODUCTION COST AND SUCCESS OF FARM ENTERPRISERS ON THE IRRIGATED AREAS OF YÜRE?İR DISTRICT OF ADANA PROVINCE Cengiz SA?LAM DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç.Dr. Aykut GÜL Year: 2000, Pages:64 Jury : Doç.Dr. Aykut GÜL : Yrd.Doç.Dr. Haydar ŞENGÜL : Yrd.Doç.Dr. Özgül GÖRMÜŞ In this study, effective factors on the cotton production cost and success of the farm holdings have been evaluated on the basis of agricultural enterprises on the irrigated areas of Yüreğir district of Adana province. Amount of input usage in the cotton production such as labour and machine power with the effective factors on the success of farm holdings are investigated on the farm basis. As a result of the study, cotton production cost are estimated as 169.000 TL/kg in the period of 1997/98. In the study made in agricultural holdings, it is found that, 61.50 hours/da labour power and 2.78 hours/da machine power were used. Within the effective factors on the farm economic performance, owned land with higher selling prices and high yield are found as the most important factors.