İzlenim yönetimi taktikleri, lider-üye etkileşimi, görev ve bağlamsal performans arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Satış danışmanları üzerinde bir araştırma
An investigation into the relationships between impression management tactics, leader–member exchange, task and contextual performance: A study on sales consultants
  1. Tez No: 955256
  2. Yazar: MERVE ÖTEBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA BURCU BULGURCU GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: İzlenim Yönetimi Taktikleri, Lider-Üye Etkileşimi, Görev Performansı, Bağlamsal Performans, Satış Danışmanları, Impression Management Tactics, Leader–Member Exchange, Task Performance, Contextual Performance, Sales Consultants
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 385
Özet
Artan rekabet koşullarında örgütlerin, çağa ayak uydurabilmeleri ve bu zorlu koşullarda ayakta kalabilmeleri için çalışanlarının yüksek düzey performans göstermesi gerekmektedir. Bu nedenle örgütler, çalışan performansını arttırıcı stratejiler geliştirmeye çalışmaktadırlar. Örgütlerin bu stratejileri geliştirebilmeleri için öncelikle çalışan performansı üzerinde etkili ve önemli olan faktörleri belirlemeleri gerekmektedir. Çalışanlar tarafından kullanılan izlenim yönetimi taktiklerinin ve çalışanların lider-üye etkileşimi algılarının çalışan performansı üzerinde etkili olan faktörlerin içerisinde yer aldığı görülmektedir. Bu nedenle bu araştırmanın amacı, çalışanların kullandığı izlenim yönetimi taktikleri ve lider-üye etkileşimi algıları ile görev ve bağlamsal performans arasındaki ilişkileri incelemektedir. Araştırma kapsamında Marmara Bölgesindeki kurumsal hazır giyim mağazalarında görev yapmakta olan 334 satış danışmanından anket tekniği ile veri toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistiki paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analiz edilmesi sürecinde, tanımlayıcı istatistiksel analizler, güvenilirlik analizi ve normallik testleri, faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan veri analizi sonuçlarına göre, izlenim yönetimi taktiklerinin niteliklerini tanıtarak kendini sevdirmeye çalışma boyutu ile görev performansı, örgüte ve göreve yönelik bağlamsal performans arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca kendini acındırmaya çalışma izlenim yönetimi taktiği ile görev performansı, örgüte yönelik bağlamsal performans ve göreve yönelik bağlamsal performans arasında ise anlamlı ve negatif yönlü bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Diğer yandan lider-üye etkileşiminin sevgi boyutu ile görev performansı, örgüte ve göreve yönelik bağlamsal performans arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION INTO THE RELATIONSHIPS BETWEEN IMPRESSION MANAGEMENT TACTICS, LEADER–MEMBER EXCHANGE, TASK AND CONTEXTUAL PERFORMANCE: A STUDY ON SALES CONSULTANTS ABSTRACT In increasingly competitive conditions, organizations need their employees to demonstrate high levels of performance in order to keep up with the times and survive under these challenging circumstances. Therefore, organizations strive to develop strategies that enhance employee performance. To be able to develop these strategies, organizations must first identify the factors that significantly and effectively influence employee performance. It has been observed that impression management tactics employed by employees and their perceptions of leader-member exchange are among the factors affecting employee performance. Accordingly, the purpose of this study is to examine the relationships between impression management tactics and perceptions of leader-member exchange with task and contextual performance. Within the scope of the research, data were collected through a survey method from 334 sales consultants working in corporate ready-to-wear clothing stores in the Marmara Region. The collected data were analyzed using a statistical software package. During the data analysis process, descriptive statistical analyses, reliability analysis and normality tests, factor analysis, correlation analysis, and regression analyses were conducted. According to the results of the data analysis, a significant and positive relationship was found between the“ingratiation”dimension of impression management tactics and task performance, as well as organizational and task-related contextual performance. The study also found a significant and negative relationship between the“supplication”impression management tactic and task performance, organizational contextual performance, and task-related contextual performance. On the other hand, significant and positive relationships were identified between the“affect”dimension of leader-member exchange and task performance, as well as both organizational and task-related contextual performance.