Toplumda gelişen pnömoni hastalığının ağırlığı ile toraks bilgisayarlı tomografi'de ölçülen diyafram kalınlığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the severity of community-acquired pneumonia and diaphragm thickness measured by thoracic computed tomography
  1. Tez No: 955277
  2. Yazar: KÜBRA IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ŞENGÜL ŞEREF PARLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumda gelişen pnömoni, diyafram kalınlığı, toraks bilgisayarlı tomografi, pnömoni ağırlık indeksi, CURB-65 skoru, Community-acquired pneumonia, diaphragm thickness, thoracic computed tomography, Pneumonia Severity Index, CURB-65 score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Toplumda gelişen pnömoni (TGP), dünya genelinde önemli morbidite ve mortaliteye yol açan bir hastalıktır. Erken dönemde pnömoni ağırlığının belirlenmesi ve uygun tedavinin başlanması TGP'nin prognozunda önemlidir. Toraks bilgisayarlı tomografi (BT), hem TGP tanısında hem de diyafram kalınlığını ölçmek için kullanılan bir radyolojik görüntüleme yöntemidir. Bu çalışmadaki amaç, TGP tanısı almış olgularda hastalık ağırlığının toraks BT'de ölçülen diyafram kalınlığı ile arasındaki ilişkisinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: Çalışmaya, Şubat 2019 - Aralık 2022 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'ne başvuran, TGP tanısı almış 40 hasta ve toraks BT'si normal saptanmış 40 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Her iki grupta ortalama diyafram kalınlığının belirlenmesi için bilateral hemidiyafram kasının ölçümleri yapılarak karşılaştırıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ), sigara içme durumu, komorbid durumları, laboratuvar analizleri, pnömoni ağırlık indeksi (PSI) ve CURB-65 skorları ile toraks BT bulguları değerlendirilerek pnömoni ağırlıkları belirlendi ve diyafram kalınlığı ile arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Hasta ve kontrol grubunun yaş ortalamaları sırasıyla 41,48 ± 14,03 ve 35,85 ± 12,46 olarak hesaplandı ve cinsiyet dağılımlarının gruplar arası eşit olduğu görüldü. Diyafram kalınlığı değişkenlerinin hasta grubunda kontrol grubuna göre daha ince olduğu ve aksiyal arka sağ değişkeni dışındakilerin istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılaştığı saptandı (p < 0,05). PSI ve CURB-65 değişkenleri ile diyafram kalınlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar olmamasına karşın, tedavi yeri (servis/ayaktan) ile anlamlı pozitif yönlü korelasyonlar olduğu görüldü (sırasıyla; p < 0,001, p < 0,001). Ayrıca toraks BT bulguları ile diyafram kalınlığı ve tedavi yeri arasındaki ilişkiye bakıldığında sadece infiltrasyon yaygınlığı ile tedavi yeri arasında istatistiki olarak anlamlı pozitif yönlü korelasyon olduğu görüldü (p<0,001). Laboratuvar bulgularından beyaz küre (WBC), prokalsitonin (PCT) ve C-reaktif protein (CRP) ile diyafram kalınlığı arasında anlamlı negatif korelasyonlar olduğu görüldü (sırasıyla: p=0,018, p=0,017, p<0,001). Lojistik regresyon analizi sonucunda; tanı skorları (PSI ve CURB-65) ve toraks BT bulguları değişkenlerinden hiçbiri ile diyafram kalınlığı değişkeni arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki olmadığı, ancak laboratuvar bulgularından PCT ve CRP değişkenleri ile diyafram kalınlığı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görüldü (sırasıyla: p=0,045, p=0,001). Sonuç: Bu çalışmadaki bulgularla, TGP'li hastalarda diyafram kalınlığının sağlıklı bireylere göre anlamlı şekilde azaldığı gösterildi ve inflamasyon şiddeti ile diyafram kalınlığı arasında negatif bir ilişki olduğu ortaya konuldu. BT ile yapılan ölçümler, inflamatuvar belirteçlerle birlikte değerlendirildiğinde, hastalık şiddetinin öngörülmesi ve tedavi yaklaşımının planlanmasında katkı sağlayabilir. Ayrıca diyafram kalınlığı, TGP hastalarında hastalık şiddetini değerlendirmede kullanılabilecek potansiyel bir biyobelirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Community-acquired pneumonia (CAP) is a disease that leads to significant morbidity and mortality worldwide. Early determination of pneumonia severity and initiation of appropriate treatment are crucial for the prognosis of CAP. Thoracic computed tomography (CT) is a radiological imaging method used both for diagnosing CAP and measuring diaphragm thickness. The aim of this study is to evaluate the relationship between disease severity and diaphragm thickness measured on thoracic CT in patients diagnosed with CAP. Materials and Methods: The study included 40 patients diagnosed with CAP who were admitted to the Chest Diseases Clinic of Ankara Bilkent City Hospital between February 2019 and December 2022, and 40 healthy control subjects with normal thoracic CT findings. Bilateral hemidiaphragm thickness measurements were performed in both groups to determine the average diaphragm thickness and compared accordingly. Patients' age, gender, body mass index (BMI), smoking status, comorbidities, laboratory results, Pneumonia Severity Index (PSI), CURB-65 scores, and thoracic CT findings were evaluated. Based on these parameters, disease severity was assessed, and its relationship with diaphragm thickness was analyzed. Results: The mean ages of the patient and control groups were calculated as 41.48 ± 14.03 and 35.85 ± 12.46, respectively, with no significant difference in gender distribution between the groups. Diaphragm thickness was found to be lower in the patient group compared to the control group, with statistically significant differences in all parameters except for the axial posterior right measurement (p < 0.05). No significant correlation was found between diaphragm thickness and PSI or CURB-65 scores; however, there was a significant positive correlation between diaphragm thickness and treatment setting (inpatient/outpatient) (both p < 0.001). Additionally, when examining the relationship between thoracic CT findings, diaphragm thickness, and treatment setting, a statistically significant positive correlation was found only between the extent of infiltration and the treatment setting (p<0.001). Among laboratory parameters, white blood cell count (WBC), procalcitonin (PCT), and C-reactive protein (CRP) showed statistically significant negative correlations with diaphragm thickness (p=0.018, p=0.017, and p<0.001, respectively). Logistic regression analysis revealed no statistically significant relationship between diaphragm thickness and the severity scores (PSI and CURB-65) or thoracic CT findings, whereas significant negative correlations were observed between diaphragm thickness and PCT and CRP levels (p=0.045 and p=0.001, respectively). Conclusion: The findings of this study demonstrated that diaphragm thickness was significantly reduced in patients with CAP compared to healthy individuals, and a negative correlation was observed between the severity of inflammation and diaphragm thickness. When CT-based measurements are evaluated together with inflammatory biomarkers, they may contribute to predicting disease severity and planning treatment strategies. Furthermore, diaphragm thickness may serve as a potential biomarker for assessing disease severity in CAP patients.