Toplumda gelişen pnömoni olgularında iskemi modifiye albumin(İMA) düzeyinin prognostik önemi
Prognostic significance of ischemia-modified albumin (İM) levels in community acquired pneumonia
- Tez No: 581377
- Danışmanlar: UZMAN EBRU ŞENGÜL ŞEREF PARLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Toplumda gelişen pnömoni, iskemi modifiye albümin, biyobelirteç, prognoz, Community-acquired pneumonia, ischemia-modified albumin, biomarker, prognosis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Toplumda gelişen pnömoni (TGP), sık gözlenmesi, yüksek morbidite ve mortaliteye yol açması ve tedavi maliyetinin yüksek olması sebebi ile önemli bir halk sağlığı sorunudur. Son yıllarda, yeni biyobelirteçlerin kullanılmaya başlanması, yeni moleküler testlerle sonucun hızlı alınması, hem uygun tedavinin erken dönemde başlanabilmesine hem de maliyet açısından kazanç sağlanmasına olanak tanımıştır. Ayrıca prognozun erken ve hızlı belirlenebilmesi ile hasta mortalite ve morbiditesi azaltılabilindiği gibi, gereksiz hastane ve yoğun bakım yatışlarının önüne geçilerek maliyet azaltılmıştır. İskemi modifiye albümin son zamanlarda sıkça kullanılan oksidanantioksidan mekanizması ile ilişkili bir belirteçtir ve özellikle iskemi durumunda artmakla beraber birçok inflamatuar durumda da arttığı saptanmıştır. Bir oksidatif stress belirteci olan iskemi modifiye albümin (İMA) 'in pnömoni ile ilişkili olduğuna dair literatürde acil serviste az sayıda hasta ile yapılmış bir çalışma dışında, pnömoni ağırlığı ve etiyopatogenezi ile ilişkisine dair kapsamlı bir çalışma mevcut değildir. Biz bu çalışma ile pnömoni olgularında İMA düzeyinin pnömoni ağırlık indeksi, hospitalizasyon kararı ve yoğun bakım gerekliliği ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda; toplumda gelişen pnömoni tanılı 150 hasta ve 150 sağlıklı gönüllünün İMA, hemogram, biyokimya, arter kan gazı, postero-anterior (PA) akciğer grafisi, gereğinde toraks bilgisayarlı tomografisi (BT) bakılarak karşılaştırıldı. Pnömoni hastalarının özgeçmiş, ek hastalık durumu ve fizik muayene bulguları kaydedildi. Pnömonili hastalar ayaktan tedavi edilenler, servis ve yoğun bakımda yatışlarına göre yatarak tedavi almalarına göre gruplandırıldı. Ayrıca hastalar pnömoni ağırlık indeksine (PSI) göre de değerlendirildi. Yüzelli TGP tanılı hastanın yaş ortalaması 61.03 ± 1.77, kontrol grubunun yaş ortalaması ise 58.07±10.69 olarak bulundu. Pnömoni grubunun %38'i (n=57) kadın ve %62'si (n=93) erkek, kontrol grubunun %47,3'ü (n=71) kadın ve %52,7'si (n=79) erkekti (sırasıyla p değerleri; p=0.082, p=0.102). Çalışmamızda pnömoni grubunda İMA ile CRP arasında pozitif yönde zayıf derecede istatistiksel olarak anlamlı derecede korelasyon saptandı (p=0,001). Pnömoni grubu ile kontrol grubu arasında İMA değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı derecede farklılık bulunmadı (p˃0.05). Ayaktan tedavi edilen hastalarda iskemi modifiye albümin düzeyi, servis ve yoğun bakımda yatan hastalardan daha düşük, serviste yatan hastalarda ise yoğun bakım hastalarından daha düşük düzeyde bulundu (p=0,001). Pnömoni ağırlığına göre İMA ortalama değeri bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p˃0.05). İMA için hastaları ayaktan ve servis veya yoğun bakıma yatanlar olarak iki grupta değerlendirdiğimizde cut-off değer 77.60 ABSU, sensitivite=%64.9 spesifite=%75.0 pozitif prediktif değer=%89.2, negatif prediktif değer=%40.3 olarak saptandı. Çalışmamızın sonucunda yeni biyolojik belirteçlerden olan İMA'nın pnömoni hastalarının ayaktan veya yatırılarak tedavi edilme kararında ve yatırılacak hastanın servise veya yoğun bakıma yatırılması konusunda karar verilmesinde yararlı olduğu sonucuna varılmıştır. Bununla ilgili yeni yapılacak daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Community acquired pneumonia, is a major public health problem due to its frequency, leading to high morbidity and mortality, and high cost of treatment. In recent years, the introduction of new biomarkers, rapid results with new molecular tests have enabled both the initiation of appropriate treatment in the early period as well as cost savings. In addition, patient mortality and morbidity can be reduced by determining the prognosis early and quickly, and cost is reduced by preventing unnecessary hospital and intensive care hospitalizations. Ischemia modified albumin is a marker associated with the commonly used oxidant-antioxidant mechanism recently and has been found to increase in many inflammatory states, especially in the case of ischemia. There is no comprehensive study in the literature of its relationship with ischemiamodified albumin (IMA) and the severity and etiopathogenesis of pneumonia except in a small number of patients in the emergency department. In this study, we aimed to investigate the relationship between IMA levels and pneumonia severity index, hospitalization decision and the need for intensive care in pneumonia cases. In our study; IMA, hemogram, biochemistry, arterial blood gas, postero-anterior (PA) chest X-ray and thorax computed tomography (CT) values of 150 patients who have the diagnosis of community acquired pneumonia (CAP) and 150 healthy volunteers were compared. Background, comorbidities and physical examinations of patients were recorded. Patients with pneumonia were grouped according to their outpatient, hospitalization and intensive care unit admission. In addition, the patients were divided into five groups according to the pneumonia severity index. The mean age of the 150 patients with CAP was 61.03 ± 1.7 years, and the mean age of the control group was 58.0 ± 10.6 years. 38% (n = 57) of the pneumonia group were female and 62% (n = 93) were male, 47.3% (n = 71) of the control group were female and 52.7% (n = 79) male (respectively p values; p = 0.082, p = 0.102). In our study, there was a positive correlation between IMA and CRP in pneumonia group (p = 0.0001). There was no statistically significant difference between the pneumonia group and control group in terms of IMA values (p˃0.05). The level of IMA in outpatient patients was found to be less than inpatients in service and intensive care unit, while inpatients in service were less than intensive care patients. (p = 0.001). There was no statistically significant difference in mean IMA value according to pneumonia severity (p>0.05). When we evaluated the patients in two groups as outpatient and inpatient, the cut-off value was 77.60 ABSU, sensitivity = 64.9% specificity = 75.0% positive predictive value = 89.2%, negative predictive value = 40.3%. As a conclusion IMA which is the new biomarker, is useful in decision whether a pneumonia patient should be treated ambulatory or hospitalized, also whether the patient should be admitted to the service or intensive care. More extensive studies are needed on this subject.