Travma mağdurlarıyla çalışan meslek elemanlarında öznel ve psikolojik iyi oluş: Empati, ikincil travmatik stres ve sosyal desteğin rolü
Subjective and psychological well-being in professionals working with trauma victims: The role of empathy, secondary traumatic stress and social support
  1. Tez No: 955315
  2. Yazar: BETÜL AYDOĞDU AKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN BİNTAŞ ZÖRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İyi Oluş, Empati, İkincil Travmatik Stres, Sosyal Destek, Well-being, Empathy, Secondary Traumatic Stress, Social Support
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Travma mağdurlarıyla çalışan meslek elemanlarının travmatik olaylarla karşılaşmaları sonucunda ikincil travmatik stres geliştirmeleri riski sebebiyle, bu araştırma ikincil travmatik stres, empati ve sosyal desteğin meslek elemanlarının öznel ve psikolojik iyi oluşu üzerindeki rolünü incelemeyi hedeflemektedir. Araştırmanın örneklemini travma mağdurlarıyla çalışan çeşitli meslek gruplarından (ruh sağlığı çalışanları, sağlık çalışanları, avukatlar ve polisler) toplam 271 kişi (153 kadın, 118 erkek) oluşturmuştur. Veriler korelasyon analizi, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi ve aracılık analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, empati düzeyi ile iyi oluş arasında pozitif yönde, ikincil travmatik stres ile iyi oluş arasında negatif yönde, algılanan sosyal destek ile ikincil travmatik stres arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Ancak empati ile ikincil travmatik stres arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. İkincil travmatik stres düzeyleri meslekteki deneyim süresi ve işyerinde algılanan sosyal desteğe göre anlamlı olarak farklılaşmamıştır. Öte yandan, travma ile ilgili eğitim almış olmak, çalışma saatleri, kişisel travma geçmişi ikincil travmatik stres düzeylerinde anlamlı bir farklılık yaratmıştır. Ayrıca ikincil travmatik stres ve empati düzeyleri meslek gruplarına göre anlamlı olarak farklılaşmıştır. Empati ile iyi oluş arasında ikincil travmatik stresin aracı rolü bulunmazken, mesleki tatmin ve tükenmişliğin aracı rolleri olduğu bulunmuştur. Bulgular iyi oluş üzerinde empati ve ikincil travmatik stresin rolü olduğuna işaret etmektedir. Araştırma sonuçlarının meslek elemanlarının iyi oluşlarını destekleyen klinik müdahalelerin geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Professionals working with trauma victims are at risk of developing secondary traumatic stress (STS), which can negatively impact their well-being. This study investigates the roles of STS, empathy, and perceived social support on the subjective and psychological well-being of professionals. The sample consisted of 271 participants (153 women, 118 men) from various trauma-related professions, including mental health professionals, healthcare workers, lawyers, and police officers. Data were analyzed using correlation analysis, t-tests, ANOVA, and mediation analysis. Findings revealed a positive correlation between empathy and well-being, and negative correlations between STS and well-being, as well as between perceived social support and STS. No significant relationship was found between empathy and STS. STS levels did not significantly vary by years of experience or workplace social support, but were influenced by trauma training, working hours, and personal trauma history. STS and empathy levels also varied across occupational groups. While STS did not mediate the relationship between empathy and well-being, compassion satisfaction and burnout were found to have significant mediating effects. These findings highlight the importance of supporting empathy and reducing STS to enhance professionals' well-being. The results suggest directions for clinical interventions aimed at improving well-being among professionals.