Sudanlı izleyicilerin fantastik sinema izleme motivasyonları
The motivations of Sudan viewers to watch fantastic cinema
- Tez No: 955335
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL GÜLNAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sudan, fantastik sinema, film izleme motivasyonları, Sudan, fantasy cinema, movie watching motivations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Çalışmada, Sudanlı izleyicilerin fantastik sinema izleme motivasyonlarının incelenmiştir. Sudanlı izleyicilerin sinema tercihlerinde hangi motivasyonların önemli olduğu Sudan örneğinde incelenmiştir. Araştırmanın ana konusu Sudanlı izleyicilerin fantastik sinema izleme motivasyonlarıdır. Sudan toplumu ve Sudan sinemasıyla ilgili literatür taraması yapılmıştır. Uygulama bölümünde, Sudanlı izleyicilerin sinemayı ne sıklıkta kullandıkları, sinema izleme motivasyonları ve bu motivasyonların toplumun özelliklerine göre farklılaşması gibi konular anket yöntemiyle araştırılmıştır. Tükiye'de yaşayan ve sinema izleme motivasyonu gösteren Sudanlılar araştırmanın örneklemini oluşturmuş ve 605 kişi üzerinde anket uygulanmıştır. Ayrıca katılımcıların sinema izleme motivasyonlarının toplumun özelliklerine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Çalışmanın genel amacı, sinema çerçevesinde Sudanlı izleyicilerin sinema tercihlerinde hangi motivasyonların önemli olduğunu ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The study investigates the motivations behind Sudanese viewers' interest in watching fantasy cinema. It examines which motivations play a significant role in the cinema preferences of Sudanese audiences, using Sudan as a case study. The main focus of the research is to explore the motivations of Sudanese viewers for watching fantasy films. A literature review was conducted on Sudanese society and Sudanese cinema. In the empirical section, issues such as how frequently Sudanese viewers engage with cinema, their motivations for watching films, and how these motivations vary according to the characteristics of society were examined through a survey method. The sample of the study consisted of Sudanese individuals residing in Turkey who demonstrated motivation for watching films, with a total of 605 participants surveyed. Moreover, it was found that the participants' motivations for watching cinema differed according to certain societal characteristics. The general aim of the study is to identify the key motivations influencing the cinema preferences of Sudanese audiences within the framework of cinema.