Rehberlik ve araştırma merkezleri personellerinin özel öğrenme güçlüğü alanındaki yeterliklerinin incelenmesi
An examination of the competencies of guidance and research center personnel in the field of specific learning disabilities
  1. Tez No: 955374
  2. Yazar: UĞUR AKBABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DİLŞAD YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Yeterlikleri, Özel Eğitim, Özel Öğrenme Güçlüğü, Öz-Yeterlik, Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Guidance and Research Center, Special Education, Specific Learning Disabilities, Self-Efficacy, Teacher Competencies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) görev yapan özel eğitim öğretmenleri ve rehber öğretmenlerin özel öğrenme güçlüğü (ÖÖG) alanındaki yeterlik düzeylerini belirlemek ve bu yeterliklerin çeşitli demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılı sonunda İstanbul ilinde bulunan RAM'larda görev yapan toplam 142 öğretmen (özel eğitim öğretmeni ve rehber öğretmen) oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen“Demografik Bilgi Formu”ve Deniz ve Sarı (2021) tarafından geliştirilen“Özel Öğrenme Güçlüğü Öğretmen Yeterlik Ölçeği (ÖÖGÖYÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, ANOVA ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların genel olarak ÖÖG alanındaki yeterliklerinin orta ve üst düzeyde olduğu görülmüştür. Özellikle özel eğitim hizmetleri bölüm başkanlığı yapan öğretmenlerin yeterlik düzeylerinin anlamlı şekilde daha yüksek olduğu, hizmet içi eğitim alan öğretmenlerin yeterlik düzeylerinin daha yüksek olduğu ve ÖÖG tanılı öğrenciyle çalışma deneyimi olan katılımcıların daha yüksek yeterlik algısına sahip olduğu belirlenmiştir. Öte yandan yaş, öğrenim durumu ve kıdem gibi değişkenler ile yeterlikler arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the competencies of special education teachers and school counselors working in Guidance and Research Centers (GRC) regarding specific learning disabilities (SLD), and to determine whether these competencies significantly differ by demographic variables. The research utilized survey research method model. The study group consisted of a total of 142 teachers (special education teachers and school counselor) working in GRCs located in Istanbul during the 2023-2024 academic year. Data were collected through a“Demographic Information Form”developed by the researcher and the“Specific Learning Disabilities Teacher Competency Scale (ÖÖGÖYÖ)”developed by Deniz and Sarı (2021). Descriptive statistics, independent sample t-test, ANOVA and Kruskal Wallis tests were used for data analysis. Findings revealed that participants generally demonstrated moderate to high level of competency regarding SLD. Teachers serving as heads of Depatment of Special Education Services in the GRC showed significantly higher level of competency. Participants who had received pre-service or in-service training on SLD, and those with prior experience working with students diagnosed with SLD, also had higher levels of competency. However, no significant differences were observed based on variables such as age, educational background, or years of professional experience.