Bilişsel davranışçı model çerçevesinde iletişim becerileri ve öz disiplinin patolojik internet kullanımına etkisi
The effect of communication skills and self-discipline on pathological internet use in the scope of the cognitive behavioral model
- Tez No: 955389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Patolojik internet kullanımı, bilişsel davranışçı model, uyumsuz bilişler, öz disiplin, iletişim becerileri, Pathological internet use, cognitive behavioral model, maladaptive cognitions, self-discipline, communication skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bilişsel Davranışçı Model Çerçevesinde İletişim Becerileri ve Öz Disiplinin Patolojik İnternet Kullanımına Etkisi Bu çalışma, internetin patolojik kullanımına etki eden bilişsel, davranışsal ve psikososyal etmenleri Bilişsel Davranışçı Model temelinde ele almaktadır. Çalışmanın amacı, Patolojik İnternet Kullanımının Bilişsel Davranışçı Modelinde yer alan sosyal destek, uyumsuz bilişler, psikopatoloji ve internet kullanımının yarattığı pekiştireçler değişkenlerinin yanı sıra iletişim becerileri ve öz disiplin gibi ek değişkenleri de ele alarak patolojik internet kullanımını daha bütüncül bir çerçevede incelemektir. Çalışmanın örneklemini Adana'da yaşayan 18 yaş üstü 247 birey oluşturmaktadır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda katılımcılara Aydınlatılmış Onam Formu, Kişisel Bilgi Formu, İnternet Bağımlılığı Ölçeği, İnternette Bilişsel Durum Ölçeği, Etkili İletişim Becerileri Ölçeği, Öz-Disiplin Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri, İnternet Kullanımında Pekiştireçler Form uygulanmıştır. Çalışmanın araştırma sorularını yanıtlamak amacıyla ilk olarak gerçekleştirilen hiyerarşik regresyon analizi sonucunda, uyumsuz bilişler ve öz disiplin değişkenlerinin patolojik internet kullanımını anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Diğer değişkenler olan sosyal destek, psikopatolojik durum, internet kullanımının yarattığı pekiştireçler ve iletişim becerileri ise modele anlamlı bir katkı sunmamıştır. Buna ek olarak, uyumsuz bilişlerin yordayıcılığını incelemek amacıyla gerçekleştirilen çoklu regresyon analizi sonucunda, psikopatolojik durum ve internet kullanımının yarattığı pekiştireçlerin, uyumsuz bilişleri anlamlı düzeyde yordadığı saptanmıştır. Çalışmada ayrıca, uyumsuz bilişlerin aracı rolü incelenmiş; bu kapsamda, psikopatolojik durum ve internet kullanımının yarattığı pekiştireçler ile patolojik internet kullanımı arasındaki ilişkide, uyumsuz bilişlerin aracı bir etkiye sahip olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The Effect of Communication Skills and Self-Discipline on Pathological Internet Use in the Scope of the Cognitive Behavioral Model This study examines the cognitive, behavioral, and psychosocial factors influencing pathological internet use based on Cognitive-Behavioral Model. The aim of the study is to investigate pathological internet use within a more comprehensive framework by incorporating not only the variables included in the Cognitive- Behavioral Model—such as perceived social support, maladaptive cognitions, psychopathology, and internet-related reinforcements—but also additional variables like communication skills and self-discipline. The sample of the study consists of 247 individuals over the age of 18 residing in Adana. In line with the objectives of the research, participants were administered an Informed Consent Form, Demographic Information Form, Internet Addiction Scale, Cognitive Status in Internet Use Scale, Effective Communication Skills Scale, Self-Discipline Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Brief Symptom Inventory, and the Internet Reinforcements Form. To address the research questions, a hierarchical regression analysis was first conducted, revealing that maladaptive cognitions and self-discipline significantly predicted pathological internet use. Other variables—perceived social support, psychopathological symptoms, internet-related reinforcements, and communication skills—did not contribute significantly to the model. Furthermore, a multiple regression analysis was conducted to examine the predictors of maladaptive cognitions, which showed that psychopathological symptoms and internet-related reinforcements significantly predicted maladaptive cognitions. Additionally, the mediating role of maladaptive cognitions was investigated, and it was found that maladaptive cognitions had a mediating effect in the relationship between psychopathological symptoms, internet-related reinforcements, and pathological internet use.