Bazı Tilapia türlerinin kantitatif (nicel) karakterleri için kalıtım derecelerinin hesaplanması
Estimation of heritability for quantitative traits of some Tilapia species
  1. Tez No: 95540
  2. Yazar: MAKBULE BAYLAN YANGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kalıtım derecesi, Oreochromis aureus, Oreochromis niloticus, Herilabilily, Oreochromis niloticus, Oreochromis aureus
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırma 1998 yılında Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Tatlısu Balıkları Araştırma ve Üretim tesislerinde bulunan Oreochromis niloticus ve Oreochromis aureus türleri ile yapılmıştır. Deneme iç-içe deneme planına göre kurulmuş ve analiz edilmiş olup canlı ağırlık, total boy, standart boy'un babalara ait kalıtım dereceleri standart hatalarıyla birlikte 60 günlük 1038 Oreochromis niloticus ve 881 Oreochromis aureus için sırasıyla 0.41±0.42, 0.44+0.43, 0.41±0.42, 0.41±0.45, 0.6010.66, 0.33±0.37; 90 günlük 610 Oreochromis niloticus ve 478 Oreochromis aureus için sırasıyla 0.2410.23, 0.4310.37, 0.2810.30 0.35+0.36, 0.1410.30, 0.1310.30; canlı ağırlık, total boy, standart boy, vücut yüksekliği, kuyruk sap yüksekliği ve baş boyunun babalara ait kalıtım dereceleri standart hatalarıyla birlikte 120 günlük 600 Oreochromis niloticus için sırasıyla 0.1510.20, 0.3310.29, 0.2610.26, 0.3410.31, 0.1110.17, 0.4210.44; 150 günlük 541 Oreochromis niloticus ve 446 Oreochromis aureus için sırasıyla 0.2610.41, 0.5010.53, 0.3610.46, 0.4310.49, 0.2310.29, 0.2110.36, 0.2810.25, 0.2510.39, 0.2110.35, 0.010.08, 0.0510.1 1, 0.010.1 1 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was studied on Oreochromis niloticus and Oreochromis aureus species in Çukurova University Fisheries Faculty Fresh Water Fishes Research and Production station in 1998. The experiment was established and analyzed hierarchal design and herilabilily of body weight, total lenght, standart lenght with standart errors were found 0.41İ0.42, 0.44+0.43, 0.4110.42, 0.41±0.45, 0.60±0.66, 0.3310.37 for sires of 60 days old 1038 Oreochromis niloticus and 881 Oreochromis aureus respectively; 0.24+0.23, 0.43+0.37, 0.28+0.30, 0.35+0.36, 0.14±0.30, 0.13±0.30 for 90 days old 610 Oreochromis niloticus and 478 Oreochromis aureus respectively; herilabilily of body weight, total lenght, standart lenght, body height, caudal tail height, head lenght with standart errors were found 0.15±0.20, 0.33±0.29, 0.2610.26, 0.34+0.31, 0.1 1±0. 17, 0.42±0.44 for sires of 120 days old 600 Oreochromis niloticus respectively; 0.2610.41, 0.5010.53, 0.36+D.46, 0.4310.49, 0.2310.29, 0.2110.36, 0.2810.25, 0.2510.39, 0.2110.35, 0.010.08, 0.0510.11, 0.0KU1 for 150 days old 541 Oreochromis niloticus and 446 Oreochromis aureus, respectively.