Norduz keçilerinde kan proteinleri polimorfizmi ile kimi süt verim özellikleri arasındaki ilişkiler
Relationships between the polymorphism of blood proteins and some milk yield traits in norduz goats
  1. Tez No: 955409
  2. Yazar: TURGUT AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT MERT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hemoglobin, Norduz keçisi, Polimorfizm, Süt verimi, Transferrin, Haemoglobin, Milk yield, Norduz goat, Polymorphism, Transferrin
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırma, Norduz keçilerinde polimorfik sistemlerden hemoglobin ve transferrin tiplerinin laktasyon süt verimi ve süresi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyalini 54 baş Norduz keçisi oluşturmuştur. Norduz keçilerinde hemoglobin ve transferrin fenotipleri bakımından polimorfik bir yapı tespit edilmiştir. Kan proteinleri yatay nişasta jel elektroforezinde analiz edilmiştir. Keçilerde hemoglobin ve transferrin fenotiplerinin iki allel gen (HbA ve HbB; TfA ve TfB) tarafından kontrol edildiği bulunmuş ve sürüde HbAA, HbBB ve HbAB ile TfAA, TfBB ve TfAB fenotipleri gözlenmiştir. Norduz keçilerinde Hb gen frekansları, HbA için 0.7222 ve HbB için 0.2778 olarak, Tf gen frekansları ise, TfA için 0.7870 ve TfB için 0.2130 olarak bulunmuştur. Hemoglobin ve transferrin fenotip % frekansları ise, HbAA= 48, HbBB= 4 ve HbAB= 48; TfAA= 63, TfBB= 6 ve TfAB= 31 olarak belirlenmiştir. Varyans analizi sonuçlarına göre, laktasyon süt verimi ve süresi üzerine hemoglobin ve transferrin tiplerinin etkileri önemli bulunmamıştır. Laktasyon süt verimi ortalaması en yüksek 204.8±19.5 l ile HbBB ve 176.6±6.8 l ile TfAA tipinde; en düşük 164.0±5.8 l ile HbAB ve 159.9±24.7 l ile TfBB tipinde gerçekleşmiştir. Laktasyon süresinin ortalaması bakımından en yüksek değer 201.3±8.5 gün ile HbBB ve 196.4±2.9 gün ile TfAA tipinde; en düşük 193.6±3.6 gün ile HbAB ve 190.7±4.8 gün ile TfAB tipinde ortaya çıkmıştır. Bu araştırma bulguları genel olarak değerlendirildiğinde, Norduz keçilerinde laktasyon süt verimi ve süresi üzerine etkileri incelenen hemoglobin ve transferrin sistemi bakımından polimorfik bir yapı olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the influences of polymorph systems such as haemoglobin and transferrin types on the lactation milk productions and the lactation periods in Norduz goats. The material of this study consisted of 54 Norduz goats. The polymorphism of haemoglobin and transferrin phenotypes of Norduz goats were determined. Blood proteins were analyzed through horizontal starch gel electrophoresis. It was found that the haemoglobin and transferrin types were controlled by two allel genes (HbA and HbB; TfA and TfB) in the goats. The phenotypes of HbAA, HbBB and HbAB; TfAA, TfBB and TfAB were observed in the population. Haemoglobin and transferrin gene frequencies were 0.7222 for HbA and 0.2778 for HbB; 0.7870 for TfA and 0.2130 for TfB. Haemoglobin and transferrin phenotype % frequencies were 48 for HbAA, 4 for HbBB and 48 for HbAB; 63 for TfAA, 6 for TfBB and 31 for TfAB. According to the analyses of variance, the influences of haemoglobin and transferrin types on the lactation milk productions and the lactation periods were not significant. The highest lactation milk yields were obtained from HbBB and TfAA types with the averages of 204.8±19.5 l and 176.6±6.8 l, whereas the lowest yields were obtained from HbAB and TfBB types with the averages of 164.0±5.8 l and 159.9±24.7 l, respectively. The highest average values for lactation durations were found in HbBB (201.3±8.5 days) and TfAA (196.4±2.9 days) types; however the lowest lactation durations were observed in HbAB (193.6±3.6 days) and TfAB (190.7±4.8 days) types. In conclusion, there were polymorphism in haemoglobin and transferrin types in Norduz goats.