El sanatlarında sürdürülebilir tasarım 'Geri dönüşüm örnekleri'
Sustainable design in handicrafts 'Recycling examples'
  1. Tez No: 955459
  2. Yazar: TUĞÇE SÖNMEZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELDA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: El Sanatları, Sürdürülebilir Tasarım, Geri Dönüşüm, El Sanatlarında Sürdürülebilirlik, Atık Malzemeler, Handicrafts, Sustainable Design, Recycling, Sustainability in Handicrafts, Waste Materials
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırmanın amacı, el sanatları alanında sürdürülebilir tasarım ilkelerinin geri dönüşüm uygulamaları aracılığıyla nasıl entegre edildiğini geniş bir perspektifle incelemektir. Bu bağlamda, geri dönüştürülmüş gereçlerle üretim yapan sanatçıların çalışmaları; kullanılan, gereç türleri, teknikler, renkler ve ürünlerin kullanım alanları açısından ayrıntılı olarak analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında, sürdürülebilir tasarım prensipleriyle üretim yapan 18 farklı sanatçıya ait toplam 100 adet geri dönüştürülmüş ürün incelenmiştir. İncelenen ürün dağılımı şu şekildedir: 24 heykel, 14 takı, 9 aydınlatıcı, 17 tablo, 6 ev aksesuarı, 7 duvar halısı, 3 duvar heykeli, 13 elbise, 1 fincan, 1 tabak, 1 kalemtıraş, 1 oyuncak, 1 sürdürülebilir tarım ürünü, 1 şişe ve 1 bardaktan oluşmaktadır. Bu ürünler, sanatçıların resmi internet siteleri ve çevrimiçi kataloglar gibi dijital platformlardan elde edilmiştir. Toplanan veriler ışığında, her bir ürün ve sanatçı için detaylı bilgi formları oluşturulmuştur. Ürün bilgi formları, özellikle gereç, teknik ve kullanım alanı değişkenleri açısından derinlemesine incelenmiş ve yorumlanmıştır. Analizler sonucunda, çalışmalarda kullanılan renk paletlerinin sanatçının kendini ifade etme biçimi, estetik bakış açısı, işlediği tema ve ürünlerin kullanım alanlarına göre oldukça geniş bir yelpazede çeşitlilik gösterdiği belirlenmiştir. İncelenen ürünlerin kullanım alanları açısından da kayda değer bir çeşitlilik gözlemlenmiştir. Bu kullanım alanları arasında ev dekorasyonu ve iç mekân tasarımlarına yönelik tablolar, portreler, duvar dekorasyon ürünleri, dekoratif objeler; giyim ve kişisel aksesuar kategorisinde giysiler, takılar ve giyilebilir sanat eserleri; ile heykeller, duvar halıları, duvar dekorasyonları, halılar, başlıklı tasarımlar ve aydınlatma elemanları (lambalar) öne çıkmaktadır. Bu bulgular, geri dönüştürülmüş gereçlerin el sanatları aracılığıyla hem estetik hem de işlevsel açıdan geniş bir uygulama potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine how sustainable design principles in the field of handicrafts are integrated through recycling practices from a broad perspective. In this context, the works of artists who produce with recycled materials were analysed in detail in terms of material types, techniques, colours and usage areas of the products. Within the scope of the study, a total of 100 recycled products belonging to 18 different artists who produce with sustainable design principles were analysed. The distribution of the analysed products is as follows: 24 sculptures, 14 jewellery, 9 illuminators, 17 paintings, 6 home accessories, 7 tapestries, 3 wall sculptures, 13 dresses, 1 cup, 1 plate, 1 sharpener, 1 toy, 1 sustainable agricultural product, 1 bottle and 1 glass consists of. These products were obtained from digital platforms such as artists' official websites and online catalogues. In the light of the collected data, detailed information forms were created for each product and artist. The product information forms were analysed and interpreted in depth, especially in terms of material, technique and area of use variables. As a result of the analyses, it has been determined that the colour palettes used in the works show a wide range of diversity according to the artist's self-expression, aesthetic point of view, the theme and the usage areas of the products. A remarkable diversity was also observed in terms of the usage areas of the analysed products. Among these areas of use, paintings, portraits, wall decoration products, decorative objects for home decoration and interior designs; clothes, jewellery and wearable artworks in the clothing and personal accessories category; and sculptures, tapestries, wall decorations, carpets, headdress designs and lighting elements (lamps) come to the fore. These findings show that recycled materials have a wide potential for application through handicrafts, both aesthetically and functionally.