Elit futbolcularda farklı içeceklerin dehidrasyon düzeyi üzerine etkisi
The effect of different beverages on the level of dehydration in elite football players
  1. Tez No: 955494
  2. Yazar: BÜŞRA KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Elit futbolcu, Dehidrasyon, Sporcu içeceği, Elektrolit, Sıvı dengesi, Elite football player, Dehydration, Sports drink, Electrolyte, Fluid balance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Elit Futbolcularda Farklı İçeceklerin Dehidrasyon Düzeyi Üzerine Etkisi Bu çalışma, elit düzeyde futbol oynayan genç sporcularda farklı içeceklerin dehidrasyon düzeyi üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Tanımlayıcı ve gözlemsel nitelikteki araştırma, Türkiye Futbol Federasyonu U19 Ligi'nde yer alan Pendikspor'da futbol oynayan 17-19 yaş arası 30 gönüllü erkek sporcu ile yürütülmüştür. Katılımcılara dört farklı sıvı (su, elektrolit içeceği, Hindistan cevizi suyu ve karbonhidrat-elektrolit içeceği) belirli protokoller doğrultusunda verilmiş; antrenman öncesi ve sonrası idrar özgül ağırlığı, idrar rengi, vücut ağırlığı, vücut yüzey alanı ve ter kaybı gibi hidrasyon göstergeleri ölçülmüştür. Araştırma bulgularına göre, antrenman sonrası idrar rengi, vücut ağırlık değişim yüzdesi, vücut yüzey alanı farkı, ter oranı ve toplam ter kaybı gibi bazı hidrasyon parametrelerinde sıvı türlerine göre anlamlı farklar tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç olarak, antrenman ve müsabaka süreçlerinde hidrasyonun korunmasında sıvı türünün önemli bir değişken olduğu, elektrolit ve karbonhidrat içeren içeceklerin sıvı dengesini sağlama konusunda etkili olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda sporcuların bireysel sıvı gereksinimlerine göre planlanmış, düzenli ve bilinçli sıvı alım stratejileri geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Different Beverages on the Level of Dehydration in Elite Football Players This study aims to compare the effects of different beverages on dehydration levels in elite-level young athletes. The descriptive and observational research was conducted with 30 voluntary male football players aged 17–19 from Pendikspor, competing in the Turkey Football Federation U19 League. The participants were given four different beverages (water, electrolyte drink, coconut water, and carbohydrate-electrolyte drink) according to specific protocols; hydration indicators such as pre- and post-training urine specific gravity, urine color, body weight, body surface area, and sweat loss were measured. According to the research findings, significant differences were observed in some hydration parameters such as post-training urine color, body weight change percentage, body surface area difference, sweat rate, and total sweat loss between the beverage types (p0.05). As a result, it was determined that the type of fluid is an important variable in maintaining hydration during training and competition processes, and that electrolyte and carbohydrate-containing drinks are effective in maintaining fluid balance. Based on this, it is recommended to develop individual fluid intake strategies that are planned, regular, and conscious to meet the hydration needs of athletes.