Etlik piliç yemlerinde değişik düzeylerde esansiyel amino asit ve selenyum kullanımının AFB1 toksisite derecesini azaltmadaki önemi
The Using of different levels of essential amino acids and selenium in broiler feeds and its importance to reduce of AFB1 toxicity
  1. Tez No: 95551
  2. Yazar: KEMAL ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÖZTÜRKCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aflatoksin Bı, (AFBı), Metiyonin, Lizin, Selenyum, Patoloji IV, Aflatoxin Bı, (AFBı) Methionine, Lysine, Selenium Pathology
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz DOKTORA TEZİ etlik piliç yemlerinde değişik düzeylerde esansiyel amino asit ve selenyum kullanımının afb, toksisite derecesini azaltmadaki önemi Kemal ÇELİK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman:Prof.Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Yıl:2000, Sayfa Jüri: Prof.Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Prof.Dr. Ferda OKAN Doç.Dr. Ergün DEMİR TEZ OZETI: Bu çalışma, esansiyel amino asitler ve selenyum varlığında değişik düşük doz AFBı in broiler civcivlerinde canlı ağırlık değişimi, yem dönüşüm oram, ve patolojik değişiklerin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla 4 değişik doz ve 16 grup oluşturulmuştur. Ross PM 3 genotipli hayvan materyalleri Akarpınar Tarım Ürünleri'nden sağlanmıştır. Deneme süresince, ölüm, hastalık, canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi, yem çevrim oranı ( FCR ) gözlemlenmiştir. Civcivler ilk üç günde ön yemlemeye tabi tutulmuştur. 7 ve 28. günler arasında hayvanlar serbest olarak %22 hamprotein ve 3100 kcal/kg ME içerikli yemlerle yenilenmişi erdir. Çalışmada bazı organlardaki patolojik değişimlerde esansiyel aminoasit ve selenyumun koruyucu etkilerinin araştırılması temel esası oluşturmuştur. Kesim sonrası hiçbir grubun kas dokusunda toksin birikimi saptanmamıştır. İlave selenyum, metiyonin ve yüksek doz AFBı verilen gruplar istatistiki olarak kontrol grubuna göre farklı bulunmuştur (P>0.05). Çalışmanın bitiminde özellikle ilave metiyoninin broiler civcivlerinde mikotoksikozislerde koruyucu bir görev üstlendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D Thesis THE USING OF DIFFERENT LEVELS OF ESSENTIAL AMINO ACIDS AND SELENIUM IN BROKER FEEDS AND ITS IMPORTANCE TO REDUCE OF AFBi TOXICITY KEMAL ÇELİK DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTUTUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Year:2000, Page: Jüri: Prof.Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Prof Dr. Ferda OKAN Doç.Dr. Ergün DEMİR This study was designed to determine the effects of different low levels of This study was deseigned to determine the effects of different low levels of AFBi on body weight changes, feed consumption, feed conversion efficiency and pathologycal alterations of broiler chickens while present essential aminoacids and selenium. Four different levels of AFBi and sixteen groups were used in the study for this aim. Animal materials used in the study was Ross PM genotyps which were obtained from Akarpmar Agricultural Products Company. While during the the experiment, mortality, morbidity, live weight gain, feed consumption, feed conversion ratio (FCR) were checked after treatment carcass muscles, liver's pathological alterations were checked. The chicks were fed with pre-feed at first 3 days. Between the 7 * - 28 * days the chickens were fed ad-libitum with diet, 22 % crude protein and 3100 kcal/ kg of metabolizable energy and between 29 * -49 * days they were fed with diet, 20% crude protein and 3200 kcal/kg metabolizable energy. In the study, pathological alterations of some organs and the effect of essential aminoacids and selenium on pathological alterations were main research subject. There was no toxin accumulation at any of group of animals muscles after slaughtered. It was found statistical differences in group supplemental selenium and high level AFBI and supplemental methionine according control group. P>0.05. At the end of study was found especially supplemental methionine has a protective function for protect from mycotoxicosis in broiler chicks.