Yapı-Çevre ilişkisi; Adana kenti ve Yeni Adana'da yapı-çevre ilişkisi
The Relation of building and environment: The relation of building and environment in Adana and Yeni Adana
- Tez No: 95552
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVİN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Building, Environment, The Relation of Building and Environment, House, Road
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ YAPI -ÇEVRE İLİŞKİSİ ; ADANA KENTİ VE YENİ ADANA1 DA YAPI - ÇEVRE İLİŞKİSİ HÜSEYİN METİN FELEKOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK ANABİLİM DALİ Danışman : Doç. Dr. Levin ÖZGEN Yıl: 2000, Sayfa: 99 Jüri : Doç. Dr. Levin ÖZGEN : Doç. Dr. Yusuf GÜRÇINAR : Yrd. Doç. Dr. Yaşar Bahri ERGEN Yapı- çevre ilişkisinin gözlenmesi mimari çözüm ve öneriler geliştirilebilmesi yönüyle önemlidir. Yapı- çevre ilişkisinin açıklığa kavuşturulabilmesi yapı ve çevreyi oluşturan unsurların belirlenen fiziki düzlemde karşılaştırılmaları ile olanaklıdır. Yapının, Yerleşim, Strüktür ve Estetik gibi Unsurları ile çevrenin Politik, Ekonomik ve Kültürel gibi Unsurlarının fiziki düzlem olarak Sokak, Mahalle ve Yakın Çevre ölçeklerinde karşılaştırılmaları yoluyla irdelenmesi, yapı ve fiziki çevre üretimi süreçlerinde etkin çözümler ve yöntemler geliştirilmesini sağlayabilir. Yapı ve çevre unsurlarının ilişkilerinin konut özelinde irdelenmesi sonucunda fiziki çevrelerin, yapısal ve çevresel unsurların karşılıklı ilişkileri ile biçimlenmesi yerine ekonomik ve yönetsel davranışların etkisi altında yönlendirildiği sıkça görülen bir olgudur. Bu. konutun ve çevre ölçeği olarak ele alınan sokak, mahalle ve yalan çevrenin ekonomik, toplumsal ve işlevsel tanımlarmdaki değişimlerin politik ve ekonomik güdümlerden kaynaklanması nedenine bağlanabilir. Sonuçta kamu yararı yerine politik ve ekonomik yararcı ve çıkara amaçlarla oluşan fiziki çevreler, yaşanabilir sağlıklı çevreler olmaktan uzaklaşmakla birlikte toplumsal istenci ve bu yolla da toplumsal kimliği yansıtmamaktadır. Anahtar Kelimeler;Yapı, Çevre, Yapı- çevre İlişkisi, Konut, Sokak,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS THE RELATION OF BUILDING AND ENVIRONMENT; THE RELATION OF BUILDING AND ENVIRONMENT IN ADANA AND YENİ ADANA HÜSEYİN METİN FELEKO?LU DEPARTMENT OF ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç. Dr. Levin ÖZGEN Year: 2000 Pages: 99 Jury : Doç. Dr. Levin ÖZGEN : Doç. Dr. Yusuf GÜRÇINAR : Yrd. Doç. Dr. Yaşar Bahri ERGEN The observation of the relation between building and environment is important because of the developing solutions and propositions. The explanation of the relation of building and environment is possible by comparing the elements of building and environment on the physical plane which is determined before. The examination by the comparison of the elements of Building which are determined as Settling, Structure and Aesthetics and the elements of Environment as Politics, Economics and Cultural elements on the physical plane as Road, Quarter and Neighbourhood is able to develop solutions and methods which are effective in production periods of building and physical environs. As a result of the examination the relation of the elements of building and environment in the property of house, the formalization of the physical environment under the effects of economic and managerial actions instead of the mutual relation of the elements of building and environment is the fact which is seen frequently. This is able to tied to the reason of the originating of the changing in the economic and functional definitions of the house and road, quarter and neighbourhood which are examine as an environment scale, in political and economic management. Finally the physical environment which is formed by political and economic pragmatist and self- seeking purposes instead of common good doesn't reflect social volition and social identity with retiring from being healthy environs.