Variogram analizi ve tarımsal araştırmalarda kullanımı
Variogram analizi ve tarımsal araştırmalarda kullanımı
- Tez No: 95550
- Danışmanlar: DOÇ. G. TAMER KAYAALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Variogram Analysis, Spatial Dependence, Spherical Type Variogram Model, Exponential Type Variogram Model. II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ VARİOGRAM ANALİZİ VE TARIMSAL ARAŞTIRMALARDA KULLANIMI SONER ÇANKAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. G. Tamer KAYAALP Yıl:2000, Sayfa:42 Jüri: Doç. Dr. G. Tamer KAYAALP Prof. Dr. Zeynel CEBECİ Yrd. Doç. Dr. Mahmut ÇETİN Tarımsal araştırmalarda uzaysal bağımlılığa dayanan verilerin elde edildiği alanlarda; özellikle toprak bilimi, sulama ve drenaj mühendisliği ile ilgili bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere variogram analiz yöntemi geliştirilmiştir. Uygulamada, iki değer farkının kareler ortalamasını tanımlayan variogram, değerler arasındaki uzaklık ve yön açısının bir fonksiyonudur. Araştırmalarda, gözlenen değerlerden deneysel variogramlar elde edilir ve deneysel variograma en iyi uyum gösteren teorik variogram yapısının tespit edilmesi amaçlanır. Bu çalışmada EC, C1-, So4^ ve SAR değerlerine ait verilerin kullanımı ile variogram analiz yöntemi tanıtılmıştır. Veriler, Aşağı Seyhan Ovasından toplanmıştır. Taban suyu EC, So^, Cl- ve SAR değerlerine en iyi uyumu sağlayan teorik yarıvariogramın Küresel tip yarıvariogram modeli olduğu belirlenmiştir Anahtar Kelimeler : Variogram Analizi, Uzaysal Bağımlılık, Küresel Tip Variogram Modeü, Üssel Tip Variogram Modeli
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS VARIOGRAM ANALYSIS AND ITS USE IN AGRICULTURAL RESEARCH SONER ÇANKAYA DEPARTMENT OF ANIMAL SCDXNCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. G. Tamer KAYAALP Year: 2000, Page: 42 Jury: Assoc. Prof. Dr. G. Tamer KAYAALP Prof. Dr. Zeynel CEBECİ Assist. Prof. Dr. Mahmut ÇETİN ABSTRACT Variogram analysis method was developed for the areas where spatial data were obtained, in order to serve especially in the fields of soil science, irrigation and drainage engineering studies. In practice, variogam describes the mean of the squared differences of two values that are calculated as a function of distance and direction angle between them. At first, experimental variogram is calculated from observed values and then the best theoretical variogram which fits to the experimental one is chosen. In this study, the variogram analysis method was illustrated by using groundwater quality data of EC, SO4“2, CI”and SAR. The data were collected from Lower Seyhan Plain. Variogram analysis results showed that EC, SO4“2, CI”and SAR variables were represented by Spherical Type Theoretical Variogram model.