Kuluçkalık bıldırcın yumurtalarına farklı dozlarda uygulanan üzerlik (Peganum harmala L.), ekstraktının mikrobiyal yük, kuluçka sonuçları ve günlük civciv kalitesi ile bazı davranış parametlerine etkisi
Effects of Peganum harmala L. extract applied in different doses to hatching quail eggs on microbial load, hatching results, day-old chick quality and some behavioral parameters
- Tez No: 955516
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Bıldırcın, Histoloji, Peganum harmala L, Performans, Antioxidant, Cumin, Histology, Peganum harmala L, Performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırmada, kuluçkalık bıldırcın yumurtalarına farklı oranlarda uygulanan üzerlik (Peganum harmala L.) bitki ekstraktının, yumurta kabuğundaki mikrobiyal yük, kuluçka performansı, günlük civciv kalitesi ve bazı davranışsal parametreler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Denemede, aile işletmesinden temin edilen toplam 520 adet bıldırcın yumurtası kullanılmıştır. Deneme grupları; kontrol grubu olarak saf su (P1), etanol (P2), %1 üzerlik ekstraktı (P3) ve %5 üzerlik ekstraktı (P4) şeklinde oluşturulmuştur. Kuluçka sürecinin 1., 3., 7. ve 14. günlerinde, ilgili grupların kuluçka nemlendirme haznesinde bulunan suya 1 ml uygulama yapılmıştır. Gruplara ait yumurta kabuklarından toplam mezofilik aerobik bakteri (TMAB) yükü, sıfırıncı, ikinci ve onuncu günlerde analiz edilmiştir. Onuncu gün sonunda elde edilen TMAB yükleri; P1 grubunda 4.83±0.70 log/kob/yumurta, en düşük ise P4 grubunda 1.44±0.03 log/kob/yumurta olarak belirlenmiştir. Embriyo ölüm oranları incelendiğinde, en yüksek erken dönem embriyo ölümü (EDÖ) P2 grubunda %12.50±0.01, en yüksek orta dönem embriyo ölümü (ODÖ) P3 grubunda %8.91±0.15 ve en yüksek geç dönem embriyo ölümü (GDÖ) ise yine P3 grubunda %4.93±0.82 olarak kaydedilmiştir. Iskarta civciv oranı en fazla P2 grubunda 2.62±0.01 olarak belirlenmiştir. Çıkım gücü açısından en yüksek değer P4 grubunda 87.99±0.20, en düşük ise P2 grubunda 64.81±0.17 olarak hesaplanmıştır. Kuluçka randımanı ise en yüksek 77.18±1.51 ile P4 grubunda, en düşük ise 57.87±0.01 ile P2 grubunda bulunmuştur. Tona Skor (99.62±0.02) ve Pasgar Skor (9.44±0.08) bakımından en yüksek değerler P4 grubunda gözlemlenmiştir. Açık alan testinde, yabancı cisme ulaşan civciv sayısı P1 grubunda 5, P4 grubunda ise 4 olarak kaydedilmiş, diğer gruplarda başarılı civciv gözlenmemiştir. Pist skorları ise sırasıyla P1 için 4.30±2.26, P4 için 2.70±2.31, P3 için 1.80±1.61 ve P2 için 1.00±0.01 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, kuluçkalık bıldırcın yumurtalarının dezenfeksiyonunda %5 oranında P. harmala L. bitki ekstraktı kullanılmasının, yumurta kabuğundaki mikrobiyal yükü azalttığı, çıkım gücünü ve kuluçka randımanını artırdığı, civciv kalitesini iyileştirmekte ve açık alan ile pist testlerinde civcivlerde stres ve korku düzeylerini azaltıcı etki gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of varying concentrations of Peganum harmala L. plant extract applied to hatching quail eggs were investigated in terms of microbial load on the eggshell, incubation performance, daily chick quality, and certain behavioral parameters. A total of 520 quail eggs obtained from a family farm were used in the experiment. The experimental groups were established as follows: pure water as the control group (P1), ethanol (P2), 1% Peganum harmala extract (P3), and 5% Peganum harmala extract (P4). On the 1st, 3rd, 7th, and 14th days of the incubation period, 1 mL of the relevant solution was added to the water in the humidification chamber of each group. The total mesophilic aerobic bacteria (TMAB) load on the eggshells of each group was analyzed on day 0, day 2, and day 10. By the 10th day, the TMAB load was highest in the P1 group at 4.83±0.70 log CFU/egg, and lowest in the P4 group at 1.44±0.03 log CFU/egg. Regarding embryo mortality rates, the highest early-stage embryo mortality (EEM) was recorded in the P2 group at 12.50±0.01%, the highest mid-stage embryo mortality (MEM) in the P3 group at 8.91±0.15%, and the highest late-stage embryo mortality (LEM) also in the P3 group at 4.93±0.82%. The highest rate of discarded chicks was found in the P2 group at 2.62±0.01%. In terms of hatching power, the highest value was observed in the P4 group at 87.99±0.20%, while the lowest was in the P2 group at 64.81±0.17%. Hatchability was highest in the P4 group at 77.18±1.51%, and lowest in the P2 group at 57.87±0.01%.The highest values for Tona Score (99.62±0.02) and Pasgar Score (9.44±0.08) were also observed in the P4 group. In the open field test, the number of chicks that reached a foreign object was 5 in the P1 group and 4 in the P4 group, while no successful chicks were observed in the other groups. The fear (pist) scores were recorded as 4.30±2.26 for P1, 2.70±2.31 for P4, 1.80±1.61 for P3, and 1.00±0.01 for P2, respectively. As a result, the use of 5% Peganum harmala L. plant extract for the disinfection of hatching quail eggs was found to reduce microbial load on the eggshell, increase hatching power and hatchability, improve chick quality, and demonstrate a stress- and fear-reducing effect in chicks as indicated by the open field and fear tests.