Fenolik bileşiklerin sulu ortamda foto-fenton yöntemiyle parçalanmalarının incelenmesi
Investigation of degradation of phenolic compounds in aqueous solution by photo-fenton process
- Tez No: 95557
- Danışmanlar: PROF. DR. GAYE ERBATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bisfenol A, Foto-Fenton, Bozunma
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ FENOLIK BİLEŞİKLERİN SULU ORTAMDA FOTO-FENTON YÖNTEMİYLE PARÇALANMALARININ İNCELENMESİ SİBEL IRMAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Gaye Erbatur Yıl:... 2000..., Sayfa:... Jüri : &co.^b«..Ğ,.^oİ3oı.Axvo bac,,br\..Sf.x(a^f Bisfenol-A (BPA), fenol, 3,5-dimetilfenol, 2,4,6-trimetilfenol bileşiklerinin sulu ortamda Foto-Fenton yöntemiyle farklı sistem bileşimlerinde (H2O2,Fe2+) parçalanmaları incelendi. Aromatik halka üzerindeki substitüye alkil gruplarının hidroksil radikali ile tepkimeleri ve organik substratm parçalanmasını geciktirdikleri görüldü. Organik substratlann dönüşümleri açısından, organik substrat ve Fe+2 içeren sulu ortama hidrojen peroksitin yavaş bir hızla, damla damla verilmesi gerektiği ve UV ışınlanması ile Fenton ortamının reaktivitesinin önemli ölçede arttırıldığı saptandı. BPA' run parçalanarak tam mineralizasyona gidiş süreci, tüm BPA ve ondan türeyen maddelerin tamamının su ve karbondioksite kadar parçalanması için, mevcut işlem koşullarında dört saati aşkın bir zamanın gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSC THESIS INVESTIGATION OF DEGRADATION OF PHENOLIC COMPOUNDS IN AQUEOUS SOLUTION BY PHOTO- FENTON PROCESS SİBEL IRMAK ÇUKUROVA UNÜVERSTY SCIENCE INSTITUE CHEMISTRY DEPARTMENT Adviser : Prof. Dr. Gaye Erbatur Year:... 2000..., Pages:... Juri : &eC^nu£#.i£ob«W-> Degradation of Bisphenol-A (BPA), phenol, 3,5-dimethylphenol, 2,4,6- trimethylphenol compounds were studied in aqueous solutions using Photo-Fenton process in different system components (H2O2, Fe2+). The reactions of hydroxyl radicals with organic substances and degradation of organic substrate were retarded because of substitue alkyl groups in aromatic ring. For degradation of organic substrate, the hydrogen peroxide should be added slowly by dropping. UV radiation of Fenton reaction demonstrated more efficiency and reactivity. The total organic carbon degradation indicates that the more than four hours are necessary for mineralization of BPA. Keyword: Bisphenol A, Photo-Fenton, Degradation n