Koruyucu annelerin kapsayıcı işlevleriyle koruyucusu oldukları çocukların geliştirdikleri bağlanma stilleri ile davranış ve uyum düzeylerinin ilişkisi
The relationship between foster mothers' inclusive functions and the attachment styles and behavioral adjustment levels of the children under their foster care
- Tez No: 955575
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFE YILMAZ ÇENGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Koruyucu anne, korunmaya ihtiyacı olan çocuk, kapsayıcı işlev, bağlanma stili, davranış sorunları, uyum problemleri, koruyucu aile hizmet modeli, Foster mother, child in care, inclusive function, attachment style, behavioral problems, adaptation difficulties, foster care service model
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmada koruyucu annelerin kapsayıcı işlevleriyle koruyucusu oldukları çocukların geliştirdikleri bağlanma stilleri ile davranış ve uyum düzeyleri ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonucundan edinilecek bulgularla koruyucu aile hizmet modelinin statü değerlendirme, eşleşme-oryantasyon ve izleme süreçlerinde koruyucu annelerin kapsayıcı işlev boyutuna dikkat çekerek gerekli alana çözüm ve öneriler getirip koruyucu aile hizmetinin güçlendirilmesine katkı sunmak hedeflenmiştir. Araştırmanın katılımcıları İstanbul ilinde en az 1 yıl boyunca koruyucu aile hizmetinden yararlandırılmış olan 7-12 yaş grubundaki 58 korunmaya ihtiyacı olan çocuk ve bu çocukların koruyucu annelerinden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında çocukların bağlanma stillerini değerlendirmek için Kerns Güvenli Bağlanma Ölçeği, çocukların davranış ve uyum düzeylerini değerlendirmek için Güçler ve Güçlükler Anketi, koruyucu annelerin kapsayıcı işlevlerini ortaya koymak amacıyla Ebeveyn Çocuk Kapsayıcı İşlevler Ölçeği (KİO) ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde ölçeklerin iç tutarlılığı değerlendirilmiş, korelasyon analizi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçların normallik varsayımına uygunluğu çarpıklık ve basıklık değerleri (skewness-kurtosis) incelenerek değerlendirilmiştir. Buna ek olarak, betimleyici istatistikler hesaplanarak değişkenlerin merkezi eğilim ve dağılım özellikleri analiz edilmiştir. Analizler sonucunda bazı demografik değişkenlerin ana problemler ışığında anlamlı farklar gösterdiğini, ancak güvenli bağlanma ve psikososyal güçlüklerin ebeveyn-çocuk kapsayıcı işlevleri ve eş ilişkileriyle doğrudan anlamlı bir ilişki göstermediğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between the inclusive functions of foster mothers and the attachment styles as well as the behavioral and adjustment levels of the children under their care. The findings obtained from this research are expected to contribute to strengthening the foster care service by drawing attention to the inclusive function dimension of foster mothers in the status evaluation, matching-orientation, and monitoring processes of the foster care service model and providing solutions and recommendations for the relevant field. The study participants consist of 58 children aged 7-12 who have been in foster care for at least one year in Istanbul and their foster mothers. Within the scope of the research, the Kerns Security Scale was used to assess children's attachment styles, the Strengths and Difficulties Questionnaire was employed to evaluate their behavioral and adjustment levels, and the Parent-Child Inclusive Functions Scale (PCIFS) was utilized to measure the inclusive functions of foster mothers. Additionally, a demographic information form was used to collect relevant background data. The reliability of the scales used in the study was assessed through internal consistency analysis, and data were analyzed using correlation analysis, the Mann-Whitney U test, and the Kruskal-Wallis test. The normality assumption of the obtained results was evaluated by examining skewness and kurtosis values. Additionally, descriptive statistics were calculated to analyze the central tendency and distribution characteristics of the variables. The analyses revealed that some demographic variables showed significant differences in light of the main problems, but that secure attachment and psychosocial difficulties did not exhibit a direct significant relationship with parental-child inclusive functions and marital relationships.