Yapay zekâ çağında sosyal güvenlik: Sosyal medya platformlarında veri gizliliği ve güvenlik sorunları, fırsatlar ve zorluklar
Social security in the age of artificial intelligence: Data privacy and security issues, opportunities and challenges on social media platforms
- Tez No: 955583
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM TUĞÇE KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sosyal Hizmet, Radio and Television, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ. Sosyal Güvenlik. Veri Gizliliği Sosyal Medya Platformları, Artificial Intelligence, Social Security, Data Privacy, Social Media Plat-forms
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya İletişim ve Habercilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüz bilgi çağında Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen yapay zeka teknolojileri ile kişilerin özel hayatları ve tercihleriyle ilgili farklı yöntemlerle veri toplanmakta, bununla birlikte yapay zekâ gibi ileri teknolojilerin etkin bir şekilde nasıl kullanılabileceği üzerinde durulmaktadır. Özellikle yapay zekâ temelli çözümler, otomatik tehdit tespiti, siber güvenlik uygulamaları ve veri analitiği gibi alanlarda birçok güvenlik iyileştirmesi sunabilir. Ancak, bu teknoloji kullanılırken etik sorunlar, insan hatalarının azaltılması, gizlilik endişeleri ve eğitim gibi zorluklar tartışılmaktadır. Ayrıca yapay zekânın tahminler ve doğruluğu kesinlik kazanmamış hakkında da sonuç vermesi mümkündür. Bu verilerin toplanması, değiştirilmesi, işlenmesi, aktarılması ve bu verilerden elde edilen sonuçlara göre çıkarım yapılması gibi süreçlerde, çeşitli hukuki sorunlara yol açabilmektedir. Yapay zekâ teknolojileri özellikle kişisel verilerin korunması bağlamında önemli sorunlara neden olabilir, zengin ve çok çeşitli kişisel verilerden yararlanarak önyargılı ve hatta ayrımcı kararlar verebilmektedir. Günümüzde kişisel verilerin korunması kanunları ile korunmaya çalışılmasına rağmen, insanların yalnız kalma hakkıyla birlikte kimliğini, gizlilik politikasını ve Bağımsızlığını korumak için düzenlenip uygulamaya alınmasına rağmen bu kanunlar yapay zekâ teknolojilerinin getirdiği risklerden kişileri korumada yetersiz kalmaktadır. Bu tezin amacı, yapay zekâ çağında sosyal güvenlik kavramını, sosyal medya platformlarındaki veri gizliliği ve güvenlik sorunları üzerinden analiz etmek, zorlukları ve yararları açıklamaktır. Sosyal medya kullanımının artmasıyla veri gizliliği ve güvenlik sorunları görünür hale gelmiştir. Yapay zekâ uygulamalarının bu konudaki etkileri incelenerek sosyal güvenlik açısından rolü değerlendirilecektir. Çalışmada yasal ve etik zorluklar, gelecekteki yönler, teknoloji ve yenilikler, hakkında bahsedilecektir. Veri toplama ve işleme süreçlerinin yasalara ve bireysel haklara etkisi, yapay zekanın gizliliği artırma ve güvenlik potansiyeli, sosyal medya veri koruma politikalarının gelişimi değerlendirilecektir. Yapay Zekâ döneminde kişisel güvenliği artırmak ve toplumu korumak adına sosyal medya platformlarında, teknolojinin kullanımında toplumsal ve bireysel güvenliğin karşı karşıya kaldığı yarar ve zararları belirlemek amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden söylem analizi Kullanılmaktadır. Mahremiyetle ilgili konular ve sosyal medya etik yasaları ve kuralları gibi konuları içeren akademik literatürdeki önemli literatürün gözden geçirilmesini desteklemektedir. Raporlar, resmi dergiler ve akademik araştırmalar kullanılır ve önceki çalışmalarla karşılaştırılır. Sonuç olarak, eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütülmektedir. Bu, tekniklerin farkındalığının ve anlaşılmasının artması açısından çok önemlidir. Kullanıcılar sosyal medya platformlarındaki güvenlik risklerine göz önünde bulundurarak, teknoloji şirketleriyle iş birliği içinde daha güvenli dijital ortamların oluşmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda internette veri ve mahremiyetin korunmasına yönelik etkili hukuki kuralların ve politikaların geliştirilmesinin önemine de vurgulanıyor.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence has become an integral part of daily life, utilizing various methods to collect data on individuals' behaviors, preferences, and private lives. While AI-powered solutions contribute significantly to security advancements in are-as such as data analytics, automated threat detection, and cybersecurity, they also introduce several challenges. Key concerns include privacy risks, ethical dilemmas, reducing human error, and the need for comprehensive education on these technolo-gies. AI systems, despite their capabilities, may generate unverifiable inferences and predictions, raising critical legal and regulatory issues. One of the most pressing con-cerns is the impact of AI on personal data protection. AI can process vast amounts of personal data, sometimes leading to biased or discriminatory decisions. While exist-ing data protection laws are designed to safeguard individuals' privacy, autonomy, and identity particularly the right to privacy many of these regulations remain insuffi-cient in addressing the risks associated with AI-driven technologies. This thesis aims to explore the intersection of artificial intelligence and social security by analyzing data privacy and security concerns on social media platforms. With the growing use of social media, issues related to data protection have become more prominent. The study examines the effects of AI-driven applications on these concerns and evaluates their role in enhancing or threatening social security. Ethical and legal challenges, technological innovations, and future directions in this field will be assessed. Addi-tionally, the research will discuss the impact of data collection and processing on in-dividual rights, the potential of AI to improve security and privacy, and the im-portance of developing effective policies for protecting social media users' data. The study employs discourse analysis as a qualitative research method to identify both the opportunities and challenges associated with using AI to enhance security and pro-tect society. A comprehensive literature review will be conducted, incorporating aca-demic research, official reports, and legal regulations on privacy, social media ethics, and AI governance. Comparisons with previous studies will further support the anal-ysis. The findings highlight the necessity of education and awareness campaigns to im-prove public understanding of AI-related security risks. Collaboration between poli-cymakers, technology companies, and users is essential for creating safer digital envi-ronments. Furthermore, the research emphasizes the importance of implementing ro-bust policies and legal frameworks to protect online data privacy effectively.